Placheta memorială dedicată regelui Carol I, prezentată la Muzeul Municipal

Muzeul Municipal Curtea de Argeş a găzduit, zilele trecute, un eveniment inedit, în cadrul căruia a fost prezentată şi în municipiul nostru placheta memorială „100 de ani de la trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Carol I”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu secţia de numismatică a Muzeului din Alexandria şi Centrul Numismatic „Mihai Eminescu” din Bucureşti. De asemenea, printre cei care au participat la această acţiune au fost academicianul Gheorghe Păun, Ştefan Dumitrache, managerul instituţiei gazdă, numeroase cadre didactice, dar şi zeci de elevi de la instituţiile de învăţământ din municipiu.
Placheta a fost realizată într-un număr restrâns de exemplare
Plachetă memorială „100 de ani de la trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Carol I” a fost prezentată de Victor Andreescu, reprezentantul secţiei de numismatică a Muzeului din Alexandria. „Această plachetă a apărut într-un număr de 50 de exemplare şi a fost realizată la monetăria statului. Pentru că anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a regelui Carol I, am decis să marcăm şi noi acest eveniment. Plachetă a fost realizată de Constantin Dumitrescu, gravor al monetăriei statului. Pe una dintre părţile sale se află chipul lui Carol I, iar pe cealaltă Biserica Mănăstirii Argeşului. De asemenea, aceasta este însoţită şi de un certificat de autenticitate”, a declarat Victor Andreescu.
Cel mai mare gravor român este argeşean
În acelaşi timp, în cadrul evenimentului, a fost prezentată şi medalia aniversară „100 de ani de la naşterea marelui gravor Haralambie Ionescu”, originar din Curtea de Argeş. Despre acesta a vorbit chiar unul dintre foştii săi elevi, Constantin Dumitrescu, care a lucrat zeci de ani la monetăria statului. „Anul trecut a fost marcat centenarul naşterii lui Haralambie Ionescu. Medalia a fost realizată de mine în memoria celui mai important gravor de monedă al României, pe care l-am cunoscut când aveam 15 ani, moment în care am rămas să lucrez la monetărie. A fost un om deosebit, simplu, care nu a avut familie. Acesta a fost înmormântat chiar la Curtea de Argeş, în cimitirul Bolniţă”, a declarat Constantin Dumitrescu.
La finalul întâlnirii, Ştefan Dumitrache a primit din partea invitaţilor câte un exemplar din cele două medalii prezentate, dar şi un set de cărţi poştale dedicate regelui Carol I, care urmează să fie expuse la Muzeul Municipal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email