Administraţia locală de la Curtea de Argeş implementează în această perioadă mai multe proiecte cu finanţare europeană sau locală, iar asta se vede peste tot în oraş, dar mai ales ân centru, acolo unde se lucrează la refacerea reţelei de apă şi la pavarea cu granit a trotuarelor.
Municipalitatea mai are în implementare un proiect de modernizare a iluminatului public şi altul pentru modernizarea transportului local.
Acum, edilii mai vor să facă un studiu de fezabilitate pentru un alt proiect. Consiliul Local a aprobat la o şedinţă convocată de primar „de îndată” săptămâna trecută „coridorul de mobilitate integrată Sud Vest — Centru (strada Râmnicu Vâlcea — Bulevardul Basarabilor) al Municipiului Curtea de Argeş, considerat strategic şi care sprijină transportul public în comun de călători, circulaţia bicicliştilor şi circulaţia pietonilor, în scopul depunerii unei cereri de finanţare în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud — Muntenia, în cadrul Programului Operaţional Regional Asistenţă Tehnică 2014 – 2020”.
“Unul dintre cele mai complexe proiecte din ultimii 30 de ani”
Primarul Panţurescu susţine că “prin aprobarea coridorului de mobilitate integrată Sud Vest — Centru (strada Râmnicu Vâlcea — Bulevardul Basarabilor) al Municipiului Curtea de Argeș, considerat strategic, se sprijină atât transportul public în comun de călători, cât și circulația bicicliștilor și circulația pietonilor.
Acest proiect vă fi unul din cele mai complexe proiecte din ultimii 30 de ani care se va realiza în municipiul nostru.
Astfel, se vor rezova deficiențele de trafic care afectează transportul public prin; modernizarea trotuarelor pe lungimea coridorului, prin asigurarea condițiilor de deplasare pietonală; implementarea sistemelor de protecție a trotuarelor prin amplasarea de bolarzi, semnalizarea și relocarea trecerilor de pietoni; asigurarea de spații verzi în aliniament; construirea de piste de biciclete inclusiv prin realizarea unei pasarele supraterane, separate de traficul rutier și pietonal; amplasarea de stații de închiriere a bicicletelor; amplasarea de rasteluri de biciclete individuale.
Prin realizarea coridorului de mobilitate integrată se urmărește sporirea capacității de circulație și îmbunătățirea gradului de confort și siguranță percepute de utilizatori, precum și decongestionarea traficului din zona Sud Vest — Centru a Municipiului Curtea de Argeș, considerat strategic.
Totodată, se realizează reducerea emisiilor de CO2 în zona ce face obiectul investiției; creșterea numărului de utilizatori a transportului în comun; dezvoltarea sistemului de transport velo prin realizarea de noi piste de biciclete și dezvoltarea sistemului de închiriere a acestora; creșterea numărului de persoane care utilizează pistele de biciclete; modernizarea spațiului pietonal; creșterea gradului de siguranță și accesibilitate pentru pietoni; îmbunătăţirea spațiului urban prin asigurarea de spatii verzi”.
“Noi ne …. în fundul curţii şi ne trebuie piste supraterane pentru biciclete!”
Ca de obicei, primarul Panlurescu a urlat la toţi cei care au încercat să spună ceva împotriva proiectului, dar de data aceasta, cum Bogdan Marina de la USR a lipsit, a urlat doar la Dan Petrescu. “Noi ne …. în fundul curţii şi ne trebuie piste supraterane pentru biciclete! Altele sunt priorităţile, domnule primar!”, a încercat Petrescu să urle la rându-i, numai că primarul l-a dovedit, urlând mai tare.
Liberalul Mădălin Marinescu a subliniat că e vorba despre “o aprobare pentru un studiu de fezabilitate“, şi i-a îndemnat pe cei din Primărie ca în cazul în care proiectul va prinde contur să vorbească şi cu cei de la Hidroelectrica, să nu fie probleme, întrucât traseele trec pe malul râului.
Observaţia făcută de Dan Petrescu are un temei. La Curtea de Argeş sunt multe străzi fără canalizare, multe dintre ele în centru. Proiectul unei pasarele supraterane pentru piste de bicicleta pe strada Râmnicu Vălcea, în ciuda laudelor aduse de unii dintre consilierii locali care au spus că au mai văzut aşa ceva “în afară”, probabil prin oraşe din Elveţia ori Franţa, pare o utopie în oraşul Curtea de Argeş, acolo unde foarte multe case au WC în fundul curţii, iar altele deversează apele menajere direct în rău ori golesc fosele septice în acest fel.