Piscu Negru, satul–oraş de la cota 1200


La aproape 100 kilometri de Piteşti şi la 7 de Bâlea Lac, pe raza teritorială a comunei Arefu, se află un orăşel – sat situat la o altitudine de 1.200 de metri. În PUG-ul comunei este numit sat. Pe teren,  este un orăşel de lux, cu vile, hoteluri, pensiuni şi chiar o biserică.
„Până în 1994 la Piscu Negru erau doar o staţie a Drumurilor Naţionale şi o cabană a salvamontiştilor argeşeni. Acum e un oraş pentru bogaţi”, crede Gheorghe Stoican, primarul din Arefu. Mai întâi s-a constriut biserica. „Ştiu foarte bine, pe 5 august 1994, la ora 18,05 a fost bătut primul ţăruş al primei biserici de la munte”, îşi aminteşte preotul Nicolae Mărgăritescu, consilier la Episcopia Argeşului şi Muscelului. Lucrările la viitoarea mănăstirea Sf Ilie de la muntele Paltinu au mers greu. “Nici acum nu e terminată, pentru că trebuie să aşteptăm să se usuce zidurile bine. A avut loc o sfinţire în urmă cu patru ani şi de atunci se ţin şi slujbe pentru închinători, pentru credincioşi”, afirmă Mărgăritescu.
„Ne-am mirat când am văzut biserică atât de mare aici, în vârful muntelui. Am stat trei zile şi ne-am dus să aprindem şi o lumânare”, spune Ionela Drăgan, din Râmnicu Vâlcea. A venit cu familia la munte şi i-a plăcut foarte mult. „A nins, am văzut zăpadă mare prima dată anul acesta aici, ne-am dat cu schiurile, cu săniuţa, şi ne-am simţit bine. Pentru că am fost şi la biserică parcă mă simt şi împăcată”, mărturiseşte femeia.

Camere pentru pelerini

În jurul bisericii s-a construit rapid orăşelul, iar preotul crede că oamenii au căpătat încredere când au văzut mănăstirea în zonă. Acum se lucrează la o altă clădire, care aparţine tot bisericii, cu 20 de camere pentru preoţii care vor să-şi petreacă acolo concediile la preţuri mici, dar şi pentru pelerini, ne asigură consilierul Episcopiei.
Lângă biserică sunt trei pensiuni deschise deja, altele la care mai sunt de făcut mici amenajări de final, un hotel, încă unul în construcţie, iar oamenii locului vorbesc despre faptul că în maxim doi ani orăşelul s-ar putea mări considerabil.
Gheorghe Popescu are de doi ani o pensiune la Piscu Negru. Deocamdată nu este clasificată, dar a depus toate actele şi speră să obţină cât mai multe margarete pe firmament. „Eu locuiesc la Corbeni, la 50 de kilometri de aici. Nu e deloc uşor, pentru că aprovizionarea se face cu o camionetă, iar şoseaua e foarte proastă. Avem clienţi cel mai mult în week – end şi vara. Lunile iulie şi august sunt pline, dar vin şi de Sărbători sau iarna, în februarie.”

Bani puţini în buget

 La pensiunile de la Pisc, preţurile sunt cam aceleaşi – 100 de lei masă plus casă, pe zi, de persoană. „Nu e mult, iar mâncarea e bună”, e de părere George Voinescu, din Bucureşti. Bărbatul a venit cu nişte colegi de muncă şi au stat un week – end. „Să ştiţi că este însă o problemă – de unde naiba sunt atâţia câini vagabonzi aici ”, se întreabă omul, iar proprietarul de pensiuni spune că sunt aduşi de cei care trec spre Bâlea.
Orăşelul de pe munte nu aduce prea mulţi bani în bugetul comunei Arefu. „De la un hotel luăm 9.000 de lei pe an, ceilalţi plătesc mai puţin”, declară primarul Stoican. Sunt ceva probleme şi aici. „Noi am dat autorizaţii de construcţie pentru case de vacanţă, unii au făcut pensiuni, nu există un Plan Urbanistic Zonal”, enumeră edilul necazurile pe care le au autorităţile locale. De altfel, acum nu se mai eliberează autorizaţii până când nu va fi gata PUZ-ul, precizează acesta.
La Piscu Negru, în satul oraş, vremea e numai bună. Dacă ninge, se poate schia, dacă e soare, se poate face plajă. La sfârşitul săptămânii trecute, pensiunile şi vilele au fost pline, iar proprietarii localurilor ne-au spus că aveau rezervări şi pentru aceste zile. Peisajul de primăvară funcţionează ca un magnet, iar de 1 Mai hotelierii se aşteaptă ca zona să atragă şi mai mulţi turişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email