Pictura din interiorul Necropolei va fi gata anul acesta

Necropola de la Curtea de Argeş nu este finalizată. Se oficiază slujbe, dar pictura nu este finalizată. Între Casa Regală şi Arhipeiscopia Argeşilio şi Muscelului există un prototocola care prevede obligaţiile fiecărei părţi.  „Noi pictam partea în care se desfăşoară slujbele, iar la sfârșitul anului acesta, 2021, va fi gata. În Protocol este prevăzută această îndatorire a fiecărei dintre părţi”, spune arhimandritul Caliopie Ichim.

Piatra de temelie, pe 10 mai 2009

Pe 10 mai 2009, în prezența principesei Moștenitoare Margareta și a principelui Radu, a fost pusă piatra de temelie a noii catedrale.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală, are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea, şi nu depășeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a cărei edificare este atribuită legendarului meșter Manole.

În incintă  există un loc special amenajat, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României. Lăcașul de cult, ridicat din inițiativa și cu finanțarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, din donațiile credincioșilor, în parteneriat cu Casa Regală a României, are hramul Sfânta Muceniță Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Necropola Regală ar fi trebuit să fie „o bisericuță fetiță”

Arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale de la Curtea de Argeş, Necropola Arhiepiscopală şi Regală în care va fi înmormântată Regina Ana, vorbeşte, pentru agenţia naţională de ştiri, Agerpres, despre acest măreţ proeict şi despre ce a ajuns el.

Profesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale de la Curtea de Argeş, afirma într-un interviu pentru agerpres.ro că, pornind de la cultul Sfintei Mucenițe Filofteia, și-a dorit să realizeze „o bisericuță fetiță”.”Ea (n.r. –  Sfânta Filofteia) e figurată în icoane îmbrăcată într-un costum național, balcanic. Un copil, o țărăncuță credincioasă. Și noi am zis să facem o ‘bisericuță fetiță’, ca să spun așa, pentru că tipul ăsta de cruce greacă înscrisă e cel mai ‘feminin’ dintre toate tipologiile de biserică ortodoxă. Acum s-a mai mărit, e ditamai Catedrala, dar proporțiile sunt blânde și curbe, nu sunt unghiuri vehemente. Toate sunt curbe. Și pe dinăuntru. E un spațiu foarte frumos, căpiță, ca la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Și e foarte bine luminat de turla centrală, care e mare”, a explicat arhitectul pentru AGERPRES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email