Fabrica lui Moş Crăciun, marcă înregistrată la OSIM de societatea ARGCOMS din Curtea de Argeş, şi-a deschis porţile şi fizic dar şi online. Obiectele de ceramică dar şi globuleţele magice pot fi cumpărate de la Fabrica Moşului dar şi de pe magazinul online http://magazin.argcoms.ro/.
„Specialitatea de sticlar-suflător este o meserie complexă, care necesită o coordonare perfectă între simțul tactil, mișcarea mâinilor, acuitate vizuală, acuratețe, dozarea respirației și a suflului, toate coroborate pentru realizarea și respectarea formei și dimensiunilor obiectului suflat, astfel că globuleţele de la Argcoms sunt lucrate cu efort şi migală de angajaţii societăţii, adevăraţi artişti. De la sticla brută până la globuleţele viu colorate calea este lungă şi grea”, spune Sandu Nichita, preşedintele Argcoms.
Înainte de a fi suflate globurile din țeavă de sticlă, de diferite consistențe ale circumferinței acesteia, în funcție de diametrul globului ce trebuie obținut, țeava se porționează în șpițuri, de către meseriașii numiți prelucrători-trăgători. Toate operațiunile de prelucrare și suflare se fac la ”cald”, în flacăra produsă de gazul metan, cu turbo-suflantă de aer comprimat sau cu oxigen din tuburi; operațiunea se face la temperatura de 600 – 650˚C.
Prelucrarea tuburilor, baghetelor dar și formatarea globurilor se face în semi întuneric la o distanță de 30 cm între flacăra produsă de arzător și fața meșterului.
Ca să devii un bun lucrător-suflător sau trăgător este necesară o bună pregătire profesională și minim doi ani de practică.
Pictorul-decorator trebuie să fie înzestrat nativ cu simțul artistic, dublat de sensibilitatea cromatică a culorilor și conducerea mâinilor, pe suprafețele mici și convexe alunecoase și fără punct de sprijin pe obiect. Din punct de vedere al relizării picturii pe sticla convexă, cu antrenarea ambelor mâini, această operațiune putem să o definim ca o pictură specifică, atipică. Acest gen de pictură nu este contemplativă, se realizează după model, este normată funcție de desenul agreat și comanda clientului.
În această fază nu intervine niciun șablon sau alt element ajutător, decât priceperea, ochiul și îndemânarea, în reprezentarea individuală a globului, care poate fi un peisaj, un desen sau un colaj.
Un pictor-decorator se formează profesional și prin practică, într-un interval de 3-5 ani, cu condiția să-i placă ceea ce face.