Piaţa Centrală, pregătită pentru Sărbătoarea celor 40 de mucenici

Sâmbătă, credincioşii ortodocşi din municipiul nostru îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici, ostaşi în armata romană din vremea împăratului Liciniu, care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.
În această perioadă, gospodinele gătesc mucenici sau sfinţişori, care reprezintă o ofrandă adusă sacrificiului făcut de cei 40 de ostaşi creştini. Pe platoul din faţa de halei de carne din Piaţa centrală sunt în această perioadă mai mulţi comercianţi care aşteaptă să vândă şirurile de covrigei. Astfel, pentru un şir cu 100 de bucăţi de mucenici argeşenii trebuie să scoată din buzunar 5 lei.
Tradiţii şi obiceiuri
În ziua în care se prăznuiesc cei 40 de ostaşi este permisă beţia rituală atestată de tradiţia populară, care susţine că e bine să bei în această zi 40 de pahare de vin. Tot atunci se   aprind focurile prin curţi şi grădini şi se purifică oamenii şi animalele prin stropirea cu apă sfinţită. De asemenea, se bate pământul cu maiul pentru alungarea frigului şi scoaterea căldurii. În ziua de 9 martie se poate afla norocul în noul an prin prepararea turtei de măcinici. În tradiţia populară românească, focurile care se aprind în dimineaţa zilei de Măcinici reprezintă arderea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii. Focurile îndeplinesc mai multe funcţii: purificatoare, prin alungarea forţelor malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a noului an agrar, fertilizatoare, prin împrăştierea cenuşii în grădini, livezi.
Obiceiul de a se bea în această zi 40 de pahare cu vin roşu este o interpretare a unor vechi practici păgâne din antichitate. Oamenii considerau că vinul băut în această zi se transformă de-a lungul anului în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea atâtea pahare cu vin, trebuie să guste sau măcar să se stropească cu vin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email