Ruinele San Nicoară au nevoie de măsuri urgente de conservare și reabilitare

 

Petiţie adresată Ministerului Culturii, Direcției pentru Cultură Argeș, Primarului și Consiliului Local Curtea de Argeș, Arhiepiscopiei Argeșului.

Asociația pentru Dezvoltare GHEPart a iniţiat o campanie numită „Salvaţi Ruinele San Nicoară”. Petiţia, semnată deja de sute de argeşeni, este adresată Ministerului Culturii-Direcția Patrimoniu Cultural, Colectivului de control pentru activitatea de protejare a monumentelor istorice, Direcției pentru Cultură Argeș, Primarului și Consiliului Local Curtea de Argeș, Arhiepiscopiei Argeșului.

Pentru a onora statutul și responsabilitatea de oraș regal ale Curții de Argeș, noi, cetățenii semnatari ai acestei petiții, solicităm tuturor celor vizați următoarele: 
– luarea de urgență a măsurilor legale de protecție a monumentului, precum și de reabilitare; 
– curățarea zonei de deșeuri și vegetație arborescentă; 
– eliminarea gardului dinspre monument și parcul omonim; 
– introducerea monumentului în circuitul turistic, după reabilitare; 
– comunicarea publică a măsurilor de protejare, respectiv, asigurare a pazei și protecției monumentului istoric efectuate până în prezent și pentru viitor, conform articolului 45 litera b), respectiv, 47 lit. e) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice; 
– comunicarea publică a bugetului acordat de consiliul local în 2018 pentru protecția monumentelor istorice, cu defalcare pentru Ruinele San Nicoară, conform articolului 46 lit. e) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice; 
– publicarea contractului de concesiune încheiat de consiliul local cu Episcopia Argeșului și Muscelului (actuala Arhiepiscopie) pentru ca membrii comunității să afle dacă părțile și-au îndeplinit obligațiile legale și contractuale referitoare la conservarea monumentului și a zonei; 
– sancționarea celor responsabili de starea în care se află acest monument, cauzată de faptul că nu s-au luat la timp măsuri de conservare, reabilitare, protecție; 
– renovarea tunelului dintre Biserica Domnească și Ruinele San Nicoară și introducerea acestuia în circuitul turistic, după reabilitare”.

De ce este important?

„Municipiul Curtea de Argeș, loc istoric strâns legat de cârmuirea țării, are statutul de oraș regal, titulatură care impune o mare responsabilitate. Totodată, istoria i-a adus municipiului demnitatea de necropolă regală. Regii țării l-au ales ca ultim loc de odihnă a trupurilor lor. Însă, cu tot respectul impus de termenul regal, noi, cetățenii acestui oraș, ne temem că rămânem doar o necropolă. Ne temem că ne înmormântăm istoria în uitare, neputință, nepăsare, lipsă de acțiune. Un exemplu în acest sens este constituit de Ruinele Bisericii San Nicoară. 

Monument istoric de categorie A (referință AG-II-m-A-13655.01), datând din secolul al XIII-lea, biserica Sân Nicoară a fost paraclisul primei Curţi Domnești de la Argeş. Mai este denumită și “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, adjectiv atribuit pentru a nu fi confundată cu Biserica Domnească (Sfântul Nicolae Domnesc), de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret. Între timp, stau mărturie a ceea ce a fost lăcașul doar ruinele din parcul omonim. 
Astăzi, Ruinele San Nicoară sunt mai neîngrijite ca niciodată. Pe o fostă cupolă crește de ani întregi un copac, deșeurile înconjoară rămășițele zidurilor, iar acestea poartă și ele însemnele neglijenței, dar și ale lipsei de respect: vopsea, graffiti naiv și alte mijloace de pătat istoria”. Aceasta este petiţia.

Cine administrează Ruinele San Nicoară, eterna problemă

Nu e foarte clar cine administrează Ruinele San Nicoară. Consilierul Arhiepiscopiei pe probleme de construcţii şi patrimoniu, Caliopie Ichim, ne-a spus  că „Ruinele San Nicoară ţin de Primărie. Cât le-am avut noi în administrare nu le-a pictat nimeni”. „Dar gardul care le împrejmuieşte al cui e şi cine îl încuie?! În 2002 Consiliul Local a dat Ruinele San Nicoară în administrarea Episcopiei, pe atunci, apoi a mai fost o a doua hotărâre de Consiliu prin care administrarea a fost prelungită. A doua hotărâre nu a fost revocată, asta înseamnă că la momentul acesta sunt tot la Arhiepiscopie”, declară, însă secretarul municipiului, juristul Radu Chirca. Interesant este că în 2016, poziţiile celor două instituţii, Primăria şi Arhiepiscopia, erau total opuse faţă de acum.

În 2016, poziţiile Primăriei şi Arhipeiscopiei erau opuse

La şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lui august 2016, secretarul municipiului, răspunzând la o întrebare adresată de consilierul Ionel Păunescu, cel care povestea despre mizeria de la San Nicoară şi degradarea maximă a ruinelor, a citit ultima hotărâre de Consiliu Local, din 2009, prin care  se menţinea „dreptul de administrare a monumentului istoric « Ruinele San Nicoară » şi a terenului aferent în suprafaţă de 1200 m.p. acordat Episcopiei Argeşului şi Muscelului prin H.C.L. NR.57/2002 , în scopul restaurării şi conservării monumentului”, dar cu o condiţie şi anume „beneficiarul dreptului de administrare se obligă să înceapă lucrările de restaurare în termen de cel mult 1 an de la data prezentei”.

„Din 2009 a trecut mai mult de un an, şi nu au început lucrările, aşa că au pierdut dreptul de administrare”, le-a spus secretarul consilierilor în 2016.

Pe de altă parte consilierul Caliopie, declara tot  atunci – „În toată această perioadă Arhiepiscopia nu a stat degeaba. A începe lucrări de restaurare înseamnă să ai actele necesare. Şi procurarea de acte înseamnă tot lucrări de restaurare. Putem face dovada pe zile ce şi câte demersuri s-au făcut. Hotărârea din 2009 e valabilă”.

Acum, când Ruinele San Nicoară sunt în stare jalnică, nimeni nu îşi mai asumă administrarea lor. Vine vara, vin turiştii, iar cei care încă nu au aflat cum arată Biserica San Nicoară, vor vedea. Mizerie, cărămizi luate din zidurile căzute, desene vulgare şi un gard de plasă cu poarta încuiată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email