Peste un milion de euro dă înapoi Municipalitatea pentru „marea asfaltare”

Ultimele tranşe ale dobânzilor, de 225.464,48 lei şi 1.290,4 lei, au fost înapoiate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice săptămâna trecută

Proiectul „marii asfaltări” a fost implementat la Curtea de Argeş în perioada mandatului anterior, când primar era Nicolae Diaconu. Valoarea totală a proiectului „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în Municipiul Curtea de Argeş” a fost  de 47.649.554,76 lei, iar obiectivul general l-a reprezentat „asigurarea unei infrastructuri de transport locale moderne şi durabile în cartierele Marina Poştei, Noapteş, Cartier Est Valea Sasului-Groape, în vederea îmbunătăţirii gradului de atractivitate şi accesibilitate precum şi a tuturor celorlalte condiţii privind dezvoltarea sistematică a economiei municipiului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”. În cadrul proiectului au fost  modernizate  47 străzi cu un total de 33,714 km drum reabilitaţi, iar perioada de implementare a fost 02.09.2010-31.12.2015. Lucrările au fost executate de Delta ACM. Primele probleme au apărut atunci când oamenii s-au plâns de faptul că asfaltul proaspăt pus a alunecat în râpă la Valea Sasului, iar străzile s-au rupt şi în alte cartiere. Cetăţenii s-au declarat nemulţumiţi de lăţimea carosabilului şi de alte asemenea lucruri, dar până la urmă s-a spus că e important că au fost asfaltate şi uliţele poreclite străzi de municipiu, uliţe pe care Municipalitatea nu ar fi avut bani în veci să le asfalteze. La scurt timp însă au început să apară şi alte probleme, mai grave şi cu bani mai mulţi în joc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis – banii înapoi!

Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a aplicat Primăriei Curtea de Argeş o „corecţie” a sumelor din proiect, iar Primăria a dat în judecată Ministerul. S-a ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar instanţa a obligat Municipiul să restituie banii pentru o „clauză abuzivă” în documentaţia de atribuire a licitaţiei pentru marea asfaltare. De fapt este vorba despre o clarificare dată din oficiu de Primărie, conform căreia „ofertantul câştigător va crea 123 de locuri de muncă în faza de execuţie a lucrării”.

În ciuda argumentelor aduse de juriştii Primăriei, banii trebuie restituişi, şi nu sunt deloc puţini – 3.067.530,72 lei din FEDR; 673.825,97 lei din bugetul de stat; 916.250,02 lei reprezentând TVA. În total, este vorba despre peste un milion de euro pe care Municipiul trebuie să-l restituie Ministerului, iar acesta să-l dea înapoi Uniunii Europene.

În iunie anul trecut, Primăria a plătit 3,4 milioane de lei, în ianuarie anul acesta s-au plătit dobânzi în valoare de 5836,87 lei, iar săptămâna trecută alte sume – 1290,4 lei şi 276.800,28 lei reprezentând dobânda datorată pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite prin notele de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare.

Dacă Primăria nu plăteşte, Ministerul poate bloca conturile, iar activitatea ar fi complet blocată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email