Peşte cu viermi în magazine

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş au găsit 60 de kilograme de merluciu infestat cu paraziţi în patru localităţi argeşene. Două sunt din nordul judeţului.

Săptămâna trecută, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziţi a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 de kilogram.

Probe recoltate din fiecare lot, în cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizată, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezenţa larvelor parazitului atât în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală.

Conform procedurilor, operatorul a iniţiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană implicată în gestionarea alertei.

Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular şi 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală).

Din toată această cantitate, până vineri, DSVSA Argeş a confiscat din magazine 60 de kilograme de merluciu, din patru localităţi, două din nordul judeţului şi două din sud. “Am găsit larvele de Anisakis în trunchi de merluciu, în viscere şi în musculatură. Întreaga cantitate a fost retrasă de pe piaţă”, ne-a spus directorul DSVSA Argeş, Daniel Lupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email