Peste 800 de pensionari au împrumutat bani la CARP

Nu mai este o noutate faptul că foarte multe persoane aflate la vârste înaintate nu se mai descurcă cu veniturile de care dispun şi recurg la instituţii financiare care oferă împrumuturi. Problema este că , de la an la an, sumele împrumutate cresc substanţial şi oamenii abia pot să-şi ramburseze ratele.
Pensionarii nu mai reuşesc să-şi achite ratele la timp
Astfel, în fiecare lună Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este luată cu asalt de vârstnicii care, ajunşi la limita de jos a sărăciei, împrumută câteva sute de lei pentru nevoi urgente, uneori chiar disperate. Fie că împrumută bani pentru probleme de sănătate, pentru a-şi plăti datoriile, pentru a-şi achita facturile sau pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare, pensionarii se luptă să supravieţuiască, iar cei care fac împrumuturi nu sunt deloc puţini. „Activitatea CARP se bazează pe aportul personalului de care dispunem, prin timpul şi atenţia pe care o acordăm fiecărui membru al instituţiei. Cu un fond social destul de consistent CARP reuşeşte să acorde membrilor săi la timp împrumuturile solicitate. În prezent nu înregistrăm nemulţumiri din acest punct de vedere. Luna trecută 833 de pensionari au solicitat împrumuturi la CARP, dintre care 31% au fost în valoare mai mică de 1.500 de lei”, ne-a spus Apostol Zamfira, preşedintele CARP. De asemenea, conducerea instituţiei atrage atenţia pensionarilor să-şi achite la timp ratele, pentru a evita cheltuielile suplimentare. Însă, în ultima perioadă oamenii reuşesc cu greu să facă faţă cheltuielilor zilnice şi de cele mai multe ori nu achita ratele la timp. „Problemele generate de rău platnici erau rezolvate până acum prin intermediul Casei Judeţene de Pensii, însă de ceva timp acestea sunt rezolvate prin intermediul unui executor judecătoresc. Pe această cale facem apel la cei care au întârziat să-şi achite ratele restante, să se prezinte de urgenţă la sediul CARP, pentru a evita cheltuielile suplimentare generate de implicarea judecătorului judecătoresc”, a mai spus Apostol Zamfira.
Pentru ce împrumută pensionarii bani
Tot mai mulţi pensionari lasă deoparte propriile probleme legate de pensiile mici, scumpiri şi afecţiunile de care suferă şi se încearcă din răsputeri să îi sprijine pe copii şi nepoţi, ajunşi în şomaj sau fără locuri de muncă, dar şi cu probleme financiare. Pentru a-i ajuta pe aceştia să facă faţă ratelor la bănci sau cheltuielilor de întreţinere, bătrânii recurg la împrumuturi la CARP. „Nu iau bani pentru mine că eu mă descurc cu pensia aşa cum pot. Are nevoie de bani băiatul. A rămas fără serviciu de câteva luni şi până găseşte ceva trebui să îl ajut. Are şi el familie, copil, şi e greu. Am luat 1.000 de lei, pe care o să îi dau înapoi într-un an de zile. Acum, vara, e mai uşor cu ratele, la iarnă va fi mai greu. Dacă îşi găseşte de muncă o să mă ajute băiatul să dau banii înapoi”, ne-a spus un pensionar din municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email