Peste 300 de argeşence merg lunar la Planificare Familială


În ziua de azi, auzim foarte des vorbindu-se despre planificarea familială. Aceasta este o metodă care ajută ajuta cuplurile să planifice numărul şi momentul apariţiei sarcinilor şi să nu se îmbolnăvească de boli cu transmitere sexuală. Mentalităţile greşite, lipsa informaţiilor, dar şi a mijloacelor necesare procurării contraceptivelor sunt câteva dintre motivele pentru care foarte puţine tinere argeşence merg la medicul ginecolog pentru a-şi alege metoda contraceptivă, restul preferând să apeleze la sfatul prietenelor sau să se informeze de pe internet şi din reviste.

Adolescentele se iau după ce spune prietena, nu medicul

Din anul 1992, la parterul Policlinicii Spitalului Curtea de Argeş funcţionează un Cabinet de Planificare Familială. Activitatea sa este asigurată de doi medici, Adriana Rizoiu şi Cornelia Bărbulescu şi se adresează tuturor categoriilor sociale de persoane. Medicii le ajută pe tinere, şi nu numai, să aleagă o metodă contraceptivă care li se potriveşte, cum să o utilizeze corect şi cum să se protejeze împotriva bolilor cu transmitere sexuală. „La început doamnele şi domnişoarele veneau mai des la cabinet şi pentru simple discuţii cu privire la viaţa lor sexuală. În ultima perioadă, acestea au început să nu mai consulte medicul specialist, ci preferă să facă aşa cum le-a spus prietena”, a spus medicul Adriana Rizoiu.

Viaţa sexuală începe din ce în ce mai devreme

Majoritatea persoanelor care calcă pragul cabinetului de planificare familială sunt în special tinerele din Curtea de Argeş şi din împrejurimi, doamnele fiind mai reticente. În medie, lunar la cabinetul de planificare vin aproximativ 300 de pacienţi pe ambele ture.  „Vârsta la care tinerele îşi încep viaţa sexuală a scăzut foarte mult, de aceea poate sunt multe paciente liceence, încă minore multe dintre ele. Adolescentele trebuie să înţeleagă că menirea noastră nu este să judecăm, ci să le ajutăm să îşi menţină sănătatea vieţii lor sexuale. De aceea fiecare persoană activă din punct de vedere sexual trebuie să vină măcar odată pe an la cabinet pentru un control. Ele beneficiază de o consultaţie gratuită, dar şi de contraceptive la un preţ fără adaos comercial”, a adăugat  dr. Rizoiu.                       
Multe tinere din Curtea de Argeş, care credeau despre ele că „ştiu tot în materie de sex”, par să se fi înşelat, acest lucru fiind demonstrat de numărul mare de avorturi la vârste premature. În urma unor simple controale ginecologice adolescente de 18 ani şi chiar mai mici au descoperit că sunt purtătoarele unor boli cu transmitere sexuală sau au diverse probleme medicale genitale. „Am avut cazuri de paciente, care la 18 ani aveau fibroame uterine foarte dezvoltate, de cele mai multe ori acestea fiind urmarea administrării unor anticoncepţionale luate după ureche”,  a mai spus Adriana Rizoiu.

Cursuri în şcoli

Un început în ceea ce priveşe educaţia sexuală în rândul tinerilor ar fi introducerea orelor speciale în şcoli, iar cursurile să fie ţinute de specialişti. Medicii spun că tinerii nu au informaţii elementare nici măcar despre igiena intimă. Mulţi se informează din reviste despre tratamente sau anumite boli. „Am fost solicitată de diverse licee din municipiu, unde am susţinut câteva ore, unde am putut discuta liber cu elevii despre probleme lor sexuale. În şcolile din oraş este necesară introducerea unor cursuri de educaţie sanitară, mai ales că elevii sunt foarte receptivi. Este nevoie ca tinerii să afle cât mai multe informaţii cu privire la riscurile începerii vieţii sexuale”, a precizat dr. Rizoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email