Peste 100 de absolvenţi vor indemnizaţie de şomaj

Facultatea sau munca sunt alternativele absolvenţilor de liceu după terminarea celor 12 clase. Însă, în acelaşi timp, unii preferă indemnizaţia de şomaj. Absolvenţii pot beneficia de ajutorul de şomaj numai dacă se înregistrează la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) în primele 60 de zile de la încheierea studiilor. Valoarea unei indemnizaţii este de 250 de lei şi se acordă timp de şase luni de zile.
Nici nu au finalizat bine examenele, iar absolvenţii liceelor din municipiul nostru au mers la ALOFM pentru a-şi depune cererile pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Până în prezent au depus dosarele peste 100 de tineri din Curtea de Argeş. „Am primit până acum 130 de dosare de la absolvenţii de liceu care intenţionează să beneficieze de indemnizaţii de şomaj. Pe această cale aducem la cunoştinţa tinerilor că pentru a obţine ajutorul de şomaj trebuie să depună dosarul de căutător de loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire”, au spus reprezentanţii ALOFM Curtea de Argeş.
Posibilităţi puţine la Curtea de Argeş
Cei mai mulţi absolvenţi spun că au încercat să îşi găsească un loc de muncă, dar nu au avut noroc şi s-au lovit de uşi închise. Astfel, până îşi găsesc un job tinerii se mulţumesc să primească de la stat 250 de lei pe lună. „M-am interesat şi eu să găsesc un loc de muncă, dar nu prea am avut noroc. Toată lumea ştie că aici în oraş sunt posibilităţi puţine, iar pe noi tinerii nu prea ne angajează nimeni pentru că nu avem nici experienţă. Am depus actele pentru şomaj, iar în această perioadă voi căuta ceva. Trebuie să găsesc ceva acum în timpul verii, că apoi va fi mult mai dificil”, spune un Alex P. care a terminat liceul în acest an.
„Prefer să mă relaxez şi să primesc şi indemnizaţie de şomaj”
Însă, în acelaşi timp, alţi absolvenţi recunosc că nu au căutat în loc de muncă, dar preferă să se relaxeze în perioada următoare, iar dacă se poate, să primească chiar şi indemnizaţie de şomaj. „Nu am căutat de muncă şi nici nu caut. Vreau să am mai mult timp liber în vara asta, pentru că de serviciu am timp după aceea. Mi-am depus şi actele pentru a primi şomaj şi chiar dacă nu e o sumă mare, e binevenită oricum. După ce trec şase luni văd eu ce fac”, spune un alt absolvent. Totodată, altora le surâde ideea de a pleca la muncă în afara ţării, asta din cauza faptului că oferta cu locurile de muncă vacante la Curtea de Argeş este una restrânsă. „Nu ştiu ce voi face, dar mă gândesc serios să plec în afară. Sunt mulţi plecaţi de aici din oraş şi am şi eu prieteni care lucrează acolo. Dacă tot muncesc măcar să câştig bani mai mulţi, nu ca aici, să ai de azi pe mâine”, spune Ionuţ, un tânăr din municipiu.
Acte necesare
Pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, absolvenţii de liceu trebuie să depună la sediul ALOFM un dosar de căutător de loc de muncă. Acesta trebuie să cuprindă următoarele acte: cartea de identitate, adeverinţă eliberată de liceu, în care să fie menţionată data absolvirii), adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana respectivă este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale şi declaraţie pe propria răspundere, legalizată, din care să reiasă că nu a fost angajat după terminarea liceului şi nu urmează alte forme de învăţământ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email