Pentru vânzătorii de pepeni – piaţa centrală este şi casă şi masă

 

În fiecare vară pieţele din municipiul Curtea de Argeş sunt luate cu asalt de comercianţii de pepeni, fructe sau legume. Cei mai mulţi dintre ei vin din localităţi aflate în judeţul Olt sau din zonele apropiate. Pentru a-şi păzi marfa, depozitată de 

 

 

cele mai multe ori direct pe trotuar, aceştia mănâncă pe apucate lângă grămezile de lubeniţe şi de multe ori dorm sub cerul liber, în paturi improvizate, sau înghesuiţi în maşini cu gândul la banii pe care îi vor câştiga în timpul verii. Piaţa Centrală din Curtea de Argeş este unul dintre locurile preferate de negustorii de pepeni. Nea Costică, din Ghimpeţeni, are aproape 70 de ani. Însă, de câţiva ani de zile vine în Piaţa Centrală din Curtea de Argeş, unde are locul lui bine stabilit. „Tată, noi din asta trăim. Cu banii câştigaţi acum trebuie să trăim până în vara viitoare. E drept că mă mai ajută copiii şi nepoţii la munca asta. E greu şi pentru mine, însă nu mă plâng. Eu cu pepeni m-am ocupat toată viaţa mea. Ce să vă spun? Se câştigă bine, atât cât să te descurci în vremurile astea. Păi noi dăm grămadă de bani până să aducem pepeni aici. Despre oraş pot spune că îmi place. Curtea de Argeş este frumos”, spune bărbatul.

„Facem asta din generaţie în generaţie”

 După câteva minute de discuţie nea Costică este întrerupt de un client, care îi cere un pepene „mare şi copt”. Bătrânul nu stă pe gânduri şi începe să caute în grămada de pepeni după care spune: „Uite-l, tată, ăsta este a lu’ mata. Nici nu îi mai facem dop că se sparge de copt ce este. Dacă nu o fi aşa îţi dau eu unul gratis”. Bătrânul ne povesteşte că în comuna din care provine toată lumea se ocupă cu plantarea pepenilor. „La noi în sat toţi au hectare întregi de pepeni. Facem asta din generaţie în generaţie. Din cauza timpului secetos, noi nu putem cultiva altceva. Mai punem şi roşii, dar la ele trebuie să băgăm multă apă. Este foarte greu cu agricultura. Lubeniţele trebuie săpate, trebuie îngrijite, stropite. Şi gândiţi-vă după aia ce înseamnă să stai o zi întreagă aici în căldură sau când plouă să te bagi sub o umbrelă”, povesteşte nea Costică. 

Speculanţii îi iau cu 3 mii şi îi vând cu 10 mii

Un alt negustor de pepeni care vine la Curtea de Argeş este Dorel P., tot din Ghimpeţeni. „Am un teren pe care cultiv pepeni, acolo în sat. Eu stau aici la Curtea de Argeş, iar de plantaţie se mai ocupă şi rudele mele din sat. Acolo trebuie să stai să păzeşti că altfel ţi-i fură lumea. La Curtea de Argeş, am vândut şi la zona terasei 1 Mai şi în zona fabricii de confecţii. Pentru mine este mai simplu pentru că mai stau pe acasă. Mai fac cu rândul cu un prieten la pază, la grămada de lubeniţe. Nu pot să spun că am avut probleme până acum”, povesteşte Emil. În timp ce discută cu noi, bărbatul încearcă să-şi atragă clienţii. „Hai la pepeni dulci şi copţi. Hai la băiatu’, că e pe încercate! Hai, domniţă, pe care vi-l dau”. Ca de obicei în anotimpul verii apar în pieţe şi speculanţii. În pieţele argeşene există foarte mulţi negustori care cumpără pepeni, fructe sau legume direct de la producători şi le vând aici. „Sunt negustori care vin să cumpere pepeni de la vale de la noi. Vin cu camionul şi duc 10 tone de lubeniţe. De acolo îi cumpără cu 30 de bani kilogramul şi aici îi dau cu un leu. Lumea care nu are posibilitatea să vină la Curtea de Argeş preferă să îi dea direct din curte. Păi la noi în sat mai sunt unii negustori cu bani mulţi, care după ce îşi vând recolta lor mai cumpără şi de la vecini”, spune Dorel.  

Vânzătorii – mulţumiţi de containerele aduse în Piaţa Centrală 

De câteva săptămâni în Piaţa Centrală din Curtea de Argeş au fost aduse nişte containere speciale pentru depozitarea pepenilor. Comercianţii care folosesc aceste containere s-au declarat mulţumiţi. „E bine că putem băga pepenii acolo. Avem şi noi marfa în siguranţă şi nu o mai punem pe jos. Este bine în primul rând pentru aspectul oraşului şi al pieţei”, spune un negustor. Odată cu lăsarea serii, negustorii îşi acoperă marfa cu pături sau cu prelate, pentru a fi „mai ferită”. L-am lăsat pe nea Costică împreună cu unul din nepoţi întinşi pe o pătură în apropierea grămezii de pepeni. „Dacă vrei să câştigi bani trebuie să depui şi efort”, concluzionează bătrânul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email