Pentru clădirile monument istoric nu se plăteşte impozit

O locuitoare a municipiului Curtea de Argeş, Adriana Ghiţă, spune că a primit acasă înştiinţare că are de plătit o sumă importantă drept impozit pentru casa în care locuieşte. „Locuiesc într-un imobil construit în 1846 şi sunt scutită de  plata impozitului pe clădiri. În 2016 am primit o hârtie de la Primărie prin care eram somată să plătesc impozit”, spune Adriana Ghiţă.  Ea s-a prezentat la o şedinţă a Consiliului Local şi i-a întrebat pe aleşi cum să procedeze. Deşi ei votaseră taxele şi impozitele locale pentru 2017 fix cum fuseseră şi în 2016, nu au ştiut să-i spună dacă datorează impozit sau nu.

Şi totuşi, în hotărârea referitoare la taxele şi impozitele locale adoptată în unanimitate de Consiliul Local la sfârşitul anului trecut scrie clar – „clădirile care sunt clasate potrivit legii ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale sunt scutite de la plata impozitului”.

La Curtea de Argeş sunt multe astfel de clădiri, dar foarte puţine dintre ele au fost reabilitate. Proprietarii acestora se plâng că sunt costuri foarte mari iar avizele şi autorizaţiile se obţin foarte greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email