Pentru că unii nu-şi fac treaba, atunci când plouă chiar şi puţin, un pârâiaş se transformă în fluviu şi inundă case şi străzi

Un mic pârâiaş care curge pe sub câteva case aflate în centrul Curţii de Argeş face ravagii ori de câte ori plouă mai tare. Firicelul de apă se transformă într-un adevărat râu care aduce cu el de pe dealuri gunoaie şi intră în curţile şi subsolurile caselor de pe strada Despina Doamna. Necazurile argeşenilor sunt cauzate de un tub de beton montat prea sus şi de indolenţa celor de la Societatea de Salubritate care trebuie să cureţe pârâul.

Liviu Năstăsescu a copilărit într-una dintre casele care sunt în pericol ori de câte ori plouă şi ştie cum era pârâiaşul atunci. Pe 3 iulie, eu am săpat în albia înțesată cu mizerii și burieni un mini-canal de scurgere pentru a permite apei adunate în porțiunea de după curbă până la gâtuire să se mai scurgă, fiindcă stagna în acea zonă, ceea ce menținea inundația în beciul casei noastre. Cauza aglomerării de gunoaie și aluviuni este obstrucția creată de acel tub de beton, care este instalat cu cel puțin 40 cm prea sus față de fundul albiei canalului, aflat la circa 1.5 m sub marginea de sus a acestuia (respectiv nivelul curții casei aflate acolo). În plus, acel tub restricționează sever debitul maxim permis de construcția inițială a canalului, la doar 20-25% din cât ar permite canalul curățat și operat corect, cum a fost proiectat inițial, în anii 50”, ne-a povestit bărbatul.

De pe dealuri, pârâul aduce cu el o mulţime de gunoaie. Acum, pe fundul canalului există un strat dens de gunoaie (cioburi de sticle, ţigle sparte, cărămizi sparte, bolovani, crăci, lemne, cârpe, cartoane, PET-uri, haine și alte asemenea mizerii). Acel strat îl estimez după săpătura făcută recent la minim 30 cm grosime. Peste acel strat se mai adaugă un altul, compus din aluviuni, actualmente de circa 30-40 cm adâncime (nisip, pietriș, frunze, gunoaie de dimensiuni mai mici etc.) pe care cresc tot felul de buruieni. Practic, canalul pârâului este colmatat cel puțin 50% în adâncime în zona descrisă”, a mai spus Liviu Năstăsescu.

1000 de litri de apă în beciul casei

Argeşeanul îşi aminteşte că „în anii comunismului, canalul era menținut curat în permanență și nu exista acea restricție, cursul apei fiind dirijat pe sub stradă printr-o scurgere care permitea un debit mult mai mare.  La ploaia de săptămâna trecută, beciul casei sale a fost inundat cu peste 1000 litri de apă, iar în fiecare zi se mai adună cam 200 de litri, cantitate care scade încet până când saturația solului se mai reduce. 

Autoritățile au fost sesizate de mai multe ori dar nu au făcut decât rareori o curățare și aceea de mântuială. Până când restricţia amintită nu se va elimina, orice operațiune de decolmatare este valabilă doar până la prima viitură, când în zona aceea apa va depune iar gunoaie și aluviuni până la marginea de jos a tubului acela de beton care nu ar trebui să existe acolo”, afirmă Liviu Năstăsescu.

El consideră această situaţie demnă de ev mediuşi inacceptabilă”, mai ales că nu este singurul caz din oraș.

 

Pârâiaşul care curge pe strada Despina Doamna se umflă după fiecare ploaie şi inundă tot ce găseşte în cale, curţi, beciuri, străzi, însă, cu excepţia lui Liviu Năstăsescu şi a vecinilor săi, nimănui nu-i pasă. De curăţarea pârâului trebuie să se ocupe societatea de salubritate a Consiliului Local, cea care tocmai a crescut cu 50% tarifele pentru acest tip de lucrări. Probabil că acum, că tot ia bani mai mulţi, va ajunge şi la pârâiaşul care se transformă în râu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email