Ar trebui să fie 123 şi sunt 245 de urşi pe Transfăgărăşan.
Numărul urşilor care se plimbă nestingheriţi la munte, pe Transfăgărăşan, creşte de la an la an. Zilele trecute câţiva turişti au avut parte de spaima vieţii lor după ce s-au aşezat la masă într-un refugiu din apropeirea zonei Valea cu Peşti. Oamenii au scos rucsacul cu mâncare, au aşezat masa şi când să înceapă să mânănce au fost nevoiţi să o ia la fugă. Doi ursuleţi au venit rapid din pădure şi s-au ospătat cu fripturile şi cu pâinea turiştilor. Cum traficul a fost intens pe Transfăgărăşan, o mulţime de maşini s-au oprit să facă poze, fără să le pese că puteau fi atacaţi oricând. Urşii nu s-au arătat deranjaţi de spectacori şi au continuat ospăţul până la ultima bucată de rucsac.
Direcţia Silvică Argeş are calitatea de gestionar al fondului cinegetic nr.5 Arefu, zona în care sunt cele mai multe dintre pensiunile turistice de pe Transfăgărăşan. Şeful Direcţiei, Armand Chiriloiu, afirmă că „anual hrănim complementar animalele sălbatice pentru a le păstra în fondul forestier”. Conform unei adrese trimise de Direcţia Silvică Primăriei Curtea de Argeş, „efectivele evaluate de urs sunt duble faţă de efectivele optime”. Spre exemplu, în fondul cinegetic Căpăţîna ar trebui să fie 20 de urşi şi sunt 64, iar la Arefu ar trebui să fie 25 şi sunt 40. În total, ar trebui să fie 123 şi sunt 245 de urşi pe Transfăgărăşan.
Urşii dau târcoale şi la Cicăneşti şi Şuici
Problema este că şi sătenii din comunele aflate ceva mai departe de Transfăgărăşan, Cicăneşti ori Şuici, se plâng că urşii hălăduiesc prin grădinile lor. Ei coboară prin sate în căutare de hrană. Şeful Direcţiei Silvice spune că, potrivit legii, anual „se poate recolta” un număr de urşi, dar doar în baza unui ordin emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Anual am realizat numărul de intervenţie atribuit, şi de fiecare dată când am avut probleme am cerut suplimentarea numărului dar nu am primit niciun răspuns”, spune Armand Chiriloiu.
Urşii „recoltaţi” sunt cei din zonele în care au produs daune importante asupra culturilor agricole, animalelor domestice, „în interesul sănătăţii şi securităţii publice”, potrivit şefului Direcţiei Silvice Argeş.