Pentru că proiectarea e aproape de final, în august ar putea începe lucrările de reabilitare a Gării Regale

Gara Regală de la Curtea de Argeș a intrat în reabilitare după ce Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a desemnat în luna martie câștigătorul licitației pentru ”Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș (proiectare și execuție)”, cu o valoare de aproximativ două milioane de euro, asocierea Euras (Leader), Arhing SRL.

Zilele trecute la gara din orașul nostru au fost prezenți reprezentanți ai societății care a câștigat licitația și care ne-au oferit detalii despre stadiul la care se află proiectarea. Lucrările ce se vor executa vor ține cont de caracterul de monument istoric al clădirii, ceea ce impune ca ele să se realizeze cu materiale și tehnici specifice, compatibile cu cele originale ale clădirii și numai cu Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale, au precizat încă de la început aceștia.

”Mi-aș dori să facem vara primele lucrări!”

”Proiectarea efectivă durează trei luni, la care se adaugă perioada necesară obținerii avizelor, dar cred că în maxim trei luni terminăm și cu obținerea avizelor. Eu mi-aș dori ca cel târziu în luna august să începem să ne organizăm, pentru a prinde o parte din lucrări pe timp de vară”, ne-a spus Marius Lungescu, de la Euras.

Lucrarea este una specială, care implică foarte mulți specialiști, foarte multă manoperă ”de epocă”, spune Marius Lungescu.  ”Nu știm acum care este cea mai mare problemă pe care o are Gara, vom vedea după ce terminăm proiectarea. Sunt expertize făcute la faza inițială, a documentației de avizare a lucrărilor”, conform reprezentantului firmei Euras.

Gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție, când a avut loc şi punerea în circulație a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeș. Cu excepția lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus aici în februarie 2003 cu un vehicul militar, toți regii înmormântați la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost aduși aici pe calea ferată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email