Pentru că nu au toaletă în casă, 3166 de locuitori ai municipiului rămân fără WC!

WC-ul din fundul curţii este interzis, iar dacă nu se racordează la canalizare, cetăţenii vor fi amendaţi

Nici fosele septice nu mai sunt permise

Municipalitatea are probleme mari din cauza staţiei de epurare care nu funcţionează

O adresă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a ajuns şi la Primăria Curtea de Argeş. Prin circulară se atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise.

Conform documentului, Primăria trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. Listele vor fi centralizate la nivel naţional şi vor fi puse la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema.

Ce zice legea

Potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. Legea serviciilor de alimentare de apă şi canalizare, la art. 31, alin. 14 zice că „Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”. Amenda pentru nerespectarea legii este între 2.000 şi 4.000 de lei.

La Curtea de Argeş e jale

Am întrebat la Primărie despre circulara primită de la Minister  şi despre măsurile care se iau. „Compartimentul Protecția Mediului a primit două adrese de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Apelor și Pădurilor referitoare la inventarul sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate și al utilizatorilor de apa neracordați la canalizare acolo unde există rețele și la sistemele de colectare a apelor uzate și gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de canalizare”, am aflat de la Compartimentul de Mediu din Primărie.

 Mai departe, reprezentanții acestuia ne-au spus că „în Municipiului Curtea de Argeș există 12.691 utilizatori ai serviciului de apa –canal. Din aceștia, 9.525 utilizatori beneficiază de racord la rețeaua de canalizare publică. Diferență de 3.166 utilizatori, nu sunt racordați la sistemul public de canalizare”. Nu în toate cartierele municipiului există însă rețea de canalizare. „O parte din gospodăriile neracordate la sistemul public de canalizare dețin sisteme individuale de colectare sau sisteme individuale de epurare, întrucât gospodăria nu a putut fi racordată la rețeaua publică de canalizare al municipiului, din diferite motive: extinderea rețelei de canalizare nu s-a putut realiza, cauza principală fiind costurile mari, respectiv nefezabilitatea tehnică a acestora sau diverse situații financiare precare în care se găsesc anumite persoane fizice. O altă categorie de gospodărie din cele neracordate la sistemul public de canalizare, o reprezintă  proprietățile nelocuite”, mai spun cei de la Mediu.

Problema este spinoasă pentru toţi, şi cei care au fose septice şi ce care au WC în fundul curţii. Nici fosa nici WC-ul nu mai pot fi folosite fără a plăti amenzi mari. Problema este însă, la nivel de municipiu, şi mai gravă. Staţia de epurare există doar pe hârtie, nefiind funcţională. E doar păzită de angajaţi ai SC Aquaterm, fără ca acolo să aibă loc vreo activitate de epurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email