Pentru a avea parte de o masă bogată în preparate tradiţionale, bătrânii argeşeni împrumută zeci de milioane lei vechi de la Casa de Ajutor Reciproc din Curtea de Argeş. Pentru mulţi dintre pensionari sărbătorile sunt un prilej de teamă şi
supărare. Alţi bani, alte cheltuieli. Iar caietul cu datorii de la magazin este plin. Îşi înfrumuseţează viaţa aşa cum pot de la o lună la altă, din datorie în datorie.
În luna martie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Curtea de Argeş a fost luată cu asalt de bătrânii argeşeni, care au luat credite ce au depăşit suma de 11 miliarde lei vechi. Statistica pe luna martie arătă că valoarea împrumuturilor a crescut cu aproximativ trei miliarde lei vechi faţă de luna precedentă.
„Ca în fiecare an, luna martie este luna de vârf în ce priveşte împrumuturile acordate. Oamenii motivează nevoia de bani în primul rând pentru a-şi lua bucate pentru masa de Paşte. Pentru mulţi dintre ei, în pregătirea pentru Sărbători sunt incluse curăţenia de primăvară şi mici reparaţii prin gospodărie”, a spus Gheorghe Tinică, preşedintele CARP Curtea de Argeş. Luna trecută, 861 de pensionari au primit credite în valoare totală de 1.144.420 lei. Aproape 30 de persoane au solicitat suma maximă de bani pe care o pot împrumuta, adică 40 milioane lei noi, iar în jur de 100 de membri sume cuprinse între 25 şi 40 de milioane lei vechi. Reprezentanţii instituţiei speră ca până la Paşti, numărul cererilor de împrumut să crească şi mai mult.
O masă goală de Paşte, o adevărată tragedie
Creşterea semnificativă din ultima perioadă la produsele tradiţionale de Paşti (ouă, cozonac, pască, vin, carne de miel etc) este motivul principal care i-a determinat pe pensionari să împrumute bani pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătorile Pascale.
„Am luat şi eu 2.500 lei, care nu îmi ajung pentru tot ce vreau să fac în casă. Dar la pensia mea mică sunt deja prea mulţi. Vreau să dau şi eu o mână de var pe pereţi să fie frumos şi curat de Paşti şi să îmi iau un televizor, că cel vechi s-a stricat de mult şi măcar acum să mă mai uit şi eu. Cu restul de bani trebuie să iau carne de miel, cum obişnuiesc în fiecare an”, a spus Maria Niţulescu.
Bătrânii ţin mult la tradiţie, iar pentru ei a avea o masă săracă de sărbători este o mare tragedie. „Am venit să mă împrumut pentru că aş avea o masă goală, dacă aş cumpăra d-ale gurii numai din banii de pensie. Vreau să iau şi ceva carne de miel şi poate nişte ficat de porc pentru drob, că m-am săturat de tocană de cartofi şi ciorbă de fasole”, spune un moş Gheorghe, care a venit tocmai de la Cepari, o comună aflată la mai mult de 20 de kilometri de oraş, ca să se împrumute de la CAR.
Curăţenia de primăvară îi costă pe bătrâni
Reprezentanţii CARP au precizat că la începutul lunii martie, argeşenii s-au înghesuit la ghişee şi au cerut bani pentru curăţenia de primăvară. „E pentru prima oară când iau bani de aici. Am luat zece milioane că trebuie să curăţ pomii din grădină. Eu nu mai pot taică, că sunt bătrân şi chem un băiat din sat care se pricepe, dar trebuie să îl plătesc. Şi apoi mai am de luat medicamente la soţie că e la pat. Dacă trecem şi de Paştele acesta… nu mai murim”, ne-a povestit supărat nea’ Gică, din Arefu. Tot pentru acelaşi lucru aştepta la coadă şi Mariana Dragomir, al cărui venit lunar nu depăşeşte cinci milioane lei. „Iau bani pentru curăţenie în casă, adică zugrăvesc puţin şi am ceva de reparat. Şi apoi se apropie Sărbătorile şi îmi trebuie făină pentru cozonaci, ulei, carne şi ouă, că fără ouă nu e Paşte. Se întorc copiii acasă de la Bucureşti şi trebuie să îi primesc cum se cuvine”, spune femeia.
Bani pentru înmormântări
Conducerea CARP îşi ajută membrii la necaz, în funcţie de nevoi. Zeci de familii ale celor care au fost membri ai instituţiei şi au decedat au primit bani pentru înmormântarea acestora. Luna trecută au fost acordate 49 de ajutoare de deces în valoare totală de 15.436 lei. Şi bătrânii care au suferit diferite intervenţii chirurgicale sau au urmat tratamente foarte costisitoare au fost sprijiniţi cu un mic ajutor financiar din partea Casei de Ajutor Reciproc. Suma primită de cei 14 membri, care au avut diverse probleme de sănătate în luna martie, s-a ridicat la valoarea de 3.490 lei.