Pensionarii au împrumutat aproape jumătate de milion de euro de la CARP

Sezonul rece pare să fi pus stăpânire şi pe zona municipiului nostru, iar acest lucru îl resimt din plin şi pensionarii argeşeni, care sunt nevoiţi să apeleze la împrumuturi pentru a trece cu bine de iarnă. Astfel, în fiecare zi aceştia merg la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), una dintre cele mai accesibile opţiuni, care acordă în fiecare lună sute de împrumuturi. 
„Cele mai multe împrumuturi sunt cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei”
Pensiile mici de care beneficiază nu le permit foarte multe lucruri vârstnicilor argeşeni. Aceştia abia reuşesc să îşi achite facturile lunare şi să îşi procure medicamentele de care au nevoie. Mai mult decât atât, cele câteva sute de lei pe care le primesc, după zeci de ani de muncă, nu sunt de ajuns pentru a le asigura un trai liniştit, iar acum, în prag de iarnă, situaţia este cu atât mai cruntă. Astfel, în fiecare zi, bătrânii merg la CARP, pentru a obţine un împrumut, pentru achiziţionarea lemnelor pentru iarnă. „În cursul lunii trecute am dat numai puţin de 707 împrumuturi, în valoare totală de 1.500.000 de lei. Cele mai multe dintre acestea sunt cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei. Motivele pentru care pensionarii împrumută bani sunt cunoscute. Aceştia au nevoie de lemne pentru iarnă, de medicamente sau pentru alte probleme care apar în viaţa de zi cu zi. De asemenea, vreau să vă mai spun că în fiecare lună facem noi înscrieri la CARP, iar doar în luna octombrie am primit 59 de noi membrii”, a declarat Apostol Zamfira, preşedinte CARP.
Pentru ce împrumută vârstnicii bani
Preţurile sunt în continuă creştere, iar viaţa, în general, a devenit tot mai scumpă pentru pensionari şi de aceea unii dintre ei au ajuns în situaţii disperate. Astfel, după zeci de ani de muncă aceştia au ajuns acum la bătrâneţe să fie nevoiţi să se împrumute pentru a putea face faţă cheltuielilor zilnice pe care din pensie nu le pot acoperi. „Am pensia mică, iar banii de abia îmi ajung de la o lună la alta. Acum vreau să cumpăr lemne pentru foc, pentru că am auzit că va fi iarnă grea. Nu mă gândeam că îmi va fi aşa greu la bătrâneţe. Nu mai spun că trebuie să îmi ajut şi eu copiii şi nepoţii, că şi ei au probleme cu banii”, spune un bătrân din municipiu. „Doar pentru lemne iau bani. Împrumut 15 milioane. Vreau să ajung repede acasă pentru că am găsit nişte băieţi care îmi aduc două căruţe de lemne bune. Am tot amânat, dar uite acum cade zăpada şi vine frigul. Cu ratele mă descurc eu să le dau înapoi”, spune un alt pensionar. Şi medicamentele reprezintă o altă problemă, ce nu poate fi amânată, dar care creează mari probleme vârstnicilor. „Ascultaţi-mă ce vă spun. Bătrâneţea este urâtă. Nu ai bani, nimeni nu te ajută şi trebuie să te descurci singur. Şi eu şi soţia suntem bolnavi, iar tratamentul ne costă o grămadă de bani. Încercăm să luăm în fiecare lună tot ce ne trebuie, dar nu reuşim. Acum am împrumutat bani pentru medicamente. Am rămas fără bani pentru că am luat lemne pentru iarnă”, spune Petre Oprea, un alt pensionar.
Niciodată vârstnicii nu împrumută sume mari de bani pentru a le fi mai uşor să le înapoieze. Se îndatorează atât cât trebuie. „Am luat 1.000 de lei pentru cheltuielile de la începutul iernii. Din ăştia trebuie să am şi de sărbători pentru că alţii nu am de unde să mai cer. Apoi, pot să îl achit până la anul în vară. În fiecare an împrumut bani la CARP pentru că altfel nu mă descurc”, spune o pensionară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email