Pensionarii au ajuns bătaia de joc a autorităţilor!Dependentă de dializă, nu a mai primit pensia de 5 luni

Într-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru vă prezentam cazul unui pensionar din Curtea de Argeş care încearcă de 22 de ani să i se recalculeze pensia. Ion Lazăr a primit o decizie de pensionare în care era o greşeală de calcul din cauza căreia omul a primit bani mai puţini. Apoi, a încercat, tot fără succes, cel puţin până acum, să-i determine pe cei de la Casa de Pensii să-i calculeze corect pensia pentru perioada în care a lucrat având o grupă de muncă pentru care ar fi trebuit să primească alţi bani. Ion Lazăr este însă din păcate doar unul din multele cazuri de pensionari care au probleme.

Despre Cornelia Rădulescu şi necazurile ei ziarul nostru a mai scris anul trecut. Doamna are 64 de ani iar viaţa ei depinde de dializa pe care o face de trei ori pe săptămână. Primea pensie pentru gradul 1 de handicap de la Casa de Pensii. După ce a solicitat să primească de la Primăria Curtea de Argeş, pensia nu a mai venit. De cinci luni aşteaptă, iar în aceste 150 de zile a fost nevoită să trăiască fără banii pe care nişte birocraţi i-au blocat.

„În 2010 m-am trezit că am fost dată de Casa de Pensii Argeş, iar până atunci primeam indemnizaţie de la Curtea de Argeş. Nu m-a întrebat nimeni, pur şi simplu primesc de atunci bani de la Casa de Pensii, pe cupon, sumă fixă de 665 de lei. Cu mine la dializă mai sunt şi alte persoane din Curtea de Argeş şi din comunele învecinate care au aceeaşi boală şi acelaşi grad de invaliditate. Ei primesc 774 de lei pe lună. Am încercat să aflu de ce este discrepanţa asta dar nimeni nu a ştiut să îmi spună. Cineva m-a îndrumat către Consiliul pentru Prevenirea şi Combaterea Discriminării, şi cred că asta este singura şansă ca să se rezolve ceva”, ne spunea Cornelia Rădulescu anul trecut.

Diferenţe între indemnizaţie şi salariu

Femeia a trimis o adresă către Casa de Pensii Argeş, iar instituţia i-a răspuns că „(…) Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie (…) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat”.

Răspunsul primit de Cornelia Rădulescu era un citat din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, iar diferenţele au apărut când salariul minim a crescut. Cei care primesc indemnizaţia de la Consiliul Local Curtea de Argeş iau o sumă care reprezintă salariul unui asistent social, în vreme ce persoanele care primesc indemnizaţia de la Casa de Pensii iau procent din punctul de pensie, adică mai puţin.

Şefa Serviciului Public de Asisetnţă Socială (SPAS) de la Curtea de Argeş, Mariana Moise, ne spunea atunci că „„Cei care au şi pensie de vârstă au fost luaţi automat de Casa de Pensii. Ei funcţionează după o lege, noi după alta”.

 

Legi diferite pentru aceeaşi problemă

 

De fapt, problema este următoarea – persoanele plătite ca însoţitori ai persoanelor cu handicap sunt de două feluri, şi anume, însoţitori ai persoanelor cu handicap grav, care sunt plătiţi de la consiliile locale şi însoţitori ai persoanelor cu gradul 1 de invaliditate. În prima situaţie este vorba despre un drept de asistenţă socială, iar în al doilea caz este vorba despre un drept de asigurări sociale, spun specialiştii. Legislaţia românească stabileşte diferit indemnizaţia pentru însoţitor în funcţie de persoana pe care o deserveşte, respectiv a cărei persoană este însoţitorul. Legile sunt diferite şi au formule de calcul diferite.

Însă, dacă o persoană are calitate de pensionar de invaliditate gradul 1 şi are şi certificat de handicap grav, poate solicita la casa de pensii renunţarea la indemnizaţia pentru însoţitor şi apoi să ceară acest lucru la consiliul local, făcând dovada că nu mai primeşte indemnizaţia de la casa de pensii. De această prevedere a încercat şi Cornelia Rădulescu să se prevaleze.

 

O cerere fără răspuns

„La data de 15 aprilie am formulat la Casa de Pensii Argeş o cerere prin care am solicitat suspendarea plăţii indemnizaţiei de însoţitor de care beneficiam întrucât  am optat pentru indemnizaţia plătită de Consiliul Local Curtea de Argeş, dat fiind că pentru acelaşi grad de handicap consiliile locale acordau o indemnizaţie mai mare”, povesteşte Cornelia Rădulescu. La câteva zile, Casa de Pensii a emis decizia prin care începând cu 1 mai se suspenda indemnizaţia de însoţitor, numai că nu a trimis-o şi petentei. Doamna Rădulescu a făcut câteva drumuri la Casa de Pensii, şi a luat la câteva luni întârziere decizia pe care trebuia să o ducă la SPAS Curtea de Argeş ca să primească indemnizaţia de la Consiliul Local. Aici a dat de o altă problemă. Deşi are certificat de invaliditate permanentă, cei de acolo au trimis-o din nou la comisia pentru persoanele cu handicap, ca să-i reconfirme gradul de invaliditate, deşi pe el scrie negru pe alb „permanent”.

Cornelia Rădulescu ar fi trebui să primească Indemnizaţia de la Consiliul Local Curtea de Argeş începînd cu data de 1 mai, adică imediat după ce nu a mai primit de la Casa de Pensii, dar, din cauza birocraţiei şi a birocraţilor, nu a primit nici acum banii. A fost înştiinţată că la Curtea de Argeş Consiliul Local a emis decizie de plată din data de 1 iulie şi că refuză plata pentru lunile mai şi iunie. Femeia a dat în judecată unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Curtea de Argeş prin primarul Constantin Panţurescu şi aşteaptă acum o altă decizie, de data aceasta pe cea a judecătorilor. Oricum, indemnizaţia nu a primit-o căci, după cum i-au spus cei de la SPAS, „nu sunt bani”.

Şi totuşi, bani sunt, spun reprezentanţii administraţiei locale. În zilele următoare cei îndreptăţiţi îi vor primi, iar în perioada următoare este aşteptată o rectificare de buget în urma căreia să fie asigurară suma necesară plăţii indemnizaţiilor şi salariilor până la sfârşitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email