Pensii speciale pentru aleşii locali. Gheorghe Nicuţ primeşte în plus 1.425 de lei

Întrucât aleşii locali primesc, în perioada mandatului, indemnizaţii care nu contează la vechimea în muncă, noul Cod Administrativ prevede pensii speciale pentru aceştia. Concret, un primar care a terminat un mandat și are vârsta de pensionare va primi 475 de lei. Un ales cu două mandate la activ va primi dublu, iar un edil cu trei sau mai multe mandate va încasa 1.425 de lei.

Potrivit noilor prevederi, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Aleşii locali au dreptul să aibă PFA, iar mandatul primarului încetează la  „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărui/cărei listă a fost ales”. De asemenea„încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.

Codul administrativ mai prevede că eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului local.

La Curtea de Argeş, fostul primar Gheorghe Nicuţ a avut patru mandate, Nicolae Diaconu două, iar mai mulţi consilieri locali au câte cinci mandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email