Pentru mulţi oameni este greu de acceptat ideea că mai există case în municipiul Curtea de Argeş care nu sunt racordate la curent electric acum, la începutul anului 2015! Însă, iată că sunt cetăţeni care nu îşi permit acest „lux”. O familie formată din şapte persoane trăieşte în numai două camere, dar fără curent electric în casă. N-au televizor, nici frigider, nici aspirator, de fapt niciun aparat care se conectează la curent. Mai mult decât atât, în timp ce unii copii folosesc un computer acasă, accesează site-uri de socializare sau joacă diverse jocuri video, fetiţa care locuieşte în casa respectivă nu se poate uita nici măcar la televizor.
Mai mulţi argeşeni au sesizat fel şi fel de probleme pe site-ul www.domnuleprimar.ro, precum situaţia câinilor fără stăpân, modul în care arată străzile sau mizeria din municipiu. În ciuda faptului că primarul avea posibilitatea să răspundă în termen de 30 de zile, răspunsurile s-au lăsat aşteptate chiar şi câţiva ani, având în vedere că ultima sesizare la care primarul a răspuns a fost formulată în luna noiembrie a anului 2012.
Însă, în continuare cetăţenii continuă să ceară ajutor primarului şi continuă să se sesizeze diverse probleme pe site-ul respectiv. „Pe strada Râmnicu Vâlcea, nr.250, dincolo de Podul Marcului, în două camere locuiesc 7 persoane, dintre care o fată este elevă, şi nu au curent electric. O singură persoană este angajată ca femeie de serviciu şi soţul este pensionar. Pot fi ajutaţi pentru a avea curent electric? Vă rugăm să îi ajutaţi!”, scrie Gheorghe Vlădescu pe site-ul menţionat.
„Nu avem bani pentru a ne branşa la curent”
Gospodăria aflată pe strada Râmnicu Vâlcea, la nr. 250, este situată chiar în apropierea fostei gropi de gunoi a municipiului. Aici l-am găsit pe Constantin Vlădescu în timp ce tăia lemne în curte. Bărbatul a recunoscut senin că nu are curent electric, dar şi prin ce greutăţi trece din această cauză. Omul locuieşte în cele două camere pe care le-a ridicat pe o bucată de pământ primită ca moştenire de la socrii săi, alături de soţia sa, cei patru copiii şi nepoata sa care este elevă la o instituţie de învăţământ din municipiu. „Locuim aici şapte persoane. Copiii nu au avut unde să se ducă şi au rămas cu noi. Fata a fost căsătorită, dar nu s-a înţeles cu soţul şi a venit aici cu cea mică. Ce puteam să fac? Am primit-o şi pe ea, pentru că e copilul meu. E greu pentru cei tineri pentru că nu au unde să muncească”, spune Gheorghe Vlădescu, în timp ce îşi trage sufletul după ce a tăiat mai multe lemne.
Singura dorinţă a familiei Vlădescu este să primească ajutor pentru a reuşi să se branşeze la energia electrică. Ei nu au televizor şi niciun alt aparat electrocasnic. Cea mică nu se poate uita la televizor, la desene animate, precum colegii săi, iar de calculator nici nu poate fi vorba. Gheorghe Vlădescu a încercat să se branşeze la reţeaua de curent electric, dar când a aflat costurile a renunţat. „Eu am o pensie de 500 de lei, soţia are salariu mic şi nu ne ajung banii. M-am interesat şi mă costă o grămadă de bani. Mi-au spus cei care se ocupă că trebuie să pună un stâlp aici şi numai acesta costă 900 de lei. De unde să plătesc? Noi de abia ne descurcăm cu banii. Cel care spuneţi că a scris despre noi este fratele meu, dar nici el nu poate să mă ajute, pentru că este pensionar şi nu locuieşte în apropiere. Poate cineva doreşte să ne ajute şi pe noi”, spune bărbatul.
În timp ce alţi copii navighează pe internet, o fetiţă învaţă la lumina lămpii cu gaz
Cea mai tristă este însă soarta fetiţei care se confruntă cu probleme de sănătate şi care merge la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale. Acasă, micuţa nu se poate uita la televizor, iar pentru ea lumina acasă înseamnă doar o lampă aprinsă de bunicul său. „Cea mică are probleme şi mama sa merge în fiecare zi cu ea la şcoală pentru că nu o poate lăsa singură. E greu să nu aibă curent electric acasă, dar asta este viaţa. Se mai uita şi ea la televizor, la desene, aşa cum fac alţi copii de vârsta sa. Încerc şi eu să îi ajut pe copii cu ce pot, însă fără serviciu ne este foarte rău”, spune Gheorghe Vlădescu.
Familia Vlădescu are nevoie de ajutorul nostru. Haideţi să-l dăm! Haideţi să-i arătăm fetiţei că lumina poate fi mai puternică. Ea poate veni de la noi toţi.