Pe strada Albeşti, acelaşi impozit ca pe Bulevard

Administraţia publică locală susţine că pe 25 septembrie a avut loc la Primărie dezbaterea publică referitoare la modificarea zonelor de impozitare a terenurilor intravilane. Chipurile dezbaterea publică ar fi avut loc, numai că nu s-a prezentat nimeni la ea, astfel încât nu s-a făcut nicio modificare la propunerea autorităţilor locale.

Modificările nu sunt foarte mari, ne asigură edilii, iar aducerea unei zone de la categoria B la categoria A, spre exemplu, s-a făcut doar acolo unde zona de categorie B a beneficiat de investiţii  gen asfaltare sau amenajare canalizare menajeră în ultimul an.

Impozitul pe clădiri și terenuri se calculează, conform Codului Fiscal,  în funcție de zonă și rangul în care se află acestea. Avem 4 categorii de zonă, A,B,C și D, A având valoriile la care se calculează valoare impozabilă mai mare, iar D cele mai mici. Zona se stabilește în funcție de câteva criterii: poziția terenului față de centrul localității, rețelele edilitare, alte elemente specifice fiecărei unităti administrativ-teritoriale care pot influența valoarea terenului.

Care sunt criteriile

În localitatiile de rang înalt, cum este municipiul Curtea de Argeș, de rang 2, zonarea se face pe străzi, după un anumit punctaj. Astfel că proprietățile aflate în zona fiscală A ar trebui să aibă rețea de apa potabilă pe stradă, drum asfaltat/pavat cu trotuar, iluminat public stradal, transport public la cinci minute de mers pe jos, rețea de telefonie fixă, rețea de termoficare pe stradă și/sau rețea de gaz pe stradă, canalizare menajeră și pluviala pe stradă, dotări comerciale la cinci minute de mers pe jos, zonă rezidențială, teren cuprins în proiecte de modernizare/ reabilitare/dezvoltare, parc la cinci minute de mers pe jos și să fie în perimetrul zonei centrale, în funcție de cât de dezvoltată este localitatea. 

Pentru zona B, numărul facilităților se reduce, ele fiind tot mai puține, cu cât calitatea zonei fiscale scade. 

Pentru ca o locuință (teren) să fie încadrată în zona D de fiscalitate, ea trebuie să fie situată într-o zonă cu rețea de apa potabilă pe stradă, să existe drum public de pământ, balast sau pietruit, transport public la cinci minute de mers pe jos, iluminat public stradal și rețea de telefonie fixă.

La şedinţa ordinară a lunii noiembrie a Consiliului Local, Mădălin Marinescu a propus ca la anul să se modifice fundamental zonarea la Curtea de Argeş. „Zonarea se bazează pe o structură veche de 25 de ani. Când s-a mai făcut ceva pe o stradă a crescut zona, de la D la C. Nu e normal ca strada Albeşti să fie în aceeaşi zonă de impozitare ca Bulevardul”, a spus Marinescu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email