Pe Gara Regală de la Curtea de Argeş, un simbol al oraşului, al Argeşului şi al Regalităţii, au început să crească şi copăcei. Zidurile sunt crăpate şi se vede cărămida din care au fost construite, cărămida e fărâmiţată, în sala de aşteptare nu a mai intrat nimeni de mult timp iar apa s-a infiltrat prin acoperiş şi a distrus o proţiune de tavan, vopseaua de la exterior e scorojită, iar acum un copăcel se întinde victorios către cer dintr-o parte a acoperişului. Acesta se vede din stradă, aşa cum se văd şi celelalte dezastre pe care le-au făcut vremea şi mai ales vremurile acestei clădiri monument istoric.
Anul trecut, CFR anunţa licitaţia pentru realizarea documentaţiilor preliminare lansării licitaţiei pentru lucrările de reabilitare. Licitaţia la care chiar au fost depuse oferte a fost a şasea, după ce Compania Feroviară a crescut preţul, pentru că iniţial punea la bătaie câteva mii de lei pentru realizarea documentaţiilor, mult prea puţin pentru ce trebuie făcut. Nici aşa nu au decurs lucrurile lin, pentru că firma câştigătoare propunea montarea termopanelor şi a altor asemenea grozăvii, iar propunerea a fost respinsă de o structură a Ministerului Culturii. Acum, lucrurile au fost deblocate, iar licitaţia pentru lucărrile propriu zise va avea loc în curănd, potrivit oficialilor CFR.
Lucrările de reabilitare ar putea începe în curând
Am solicitat informaţii despre reabilitarea staţiei stației CF Curtea de Argeș Serviciului Comunicare Mass-Media, din cadrul CFR.
„Contractul sectorial de servicii având ca obiect întocmirea Expertizei Tehnice și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru lucrări de „Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș – clădire monument istoric a fost finalizat”, ne-a transmis Oana Brânzan, Șef Serviciu Serviciului Comunicare Mass-Media.
„În cadrul contractului au fost elaborate: Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), documentațiile necesare pentru obținerea certificatului de urbanism și a avizelor necesare, documentația pentru obținerea Autorizației de construire, fiind emis certificatul de urbanism și toate avizele necesare pentru execuția lucrării, inclusiv avizele de la Ministerul Culturii și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ( ISU).
Menționăm că, acest obiectiv de investiții fiind încadrat ca monument istoric de interes național a necesitat obținerea avizelor de la Ministerul Culturii, iar valoarea mare a lucrărilor implică avizarea de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru efectuarea cheltuielilor, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) fiind deja avizată în Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al SRCF Craiova și al CNCF ”CFR” SA.
Următoarea etapă în derularea acestei investiții constă în aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către MTI, în calitate de ordonator principal de credite, conform Legii 500 din 2002 privind finanțele publice. După aprobarea de către MTI, poate fi lansată procedura de achiziție pentru atribuirea contractului sectorial de lucrări (proiectare și execuție)”, se mai arată în răspunsul primit de redacţia noastră de la CFR.
123 de ani de la inaugurare
Gara din Curtea de Argeş a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care a avut loc punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti-Curtea de Argeş, având lungimea de 38,4 kilometri. A fost construită în mai puţin de unsprezece luni, la cererea Regelui Carol I, după planurile cunoscutului arhitect francez Andre Lecomte de Nouy, acelaşi care restaurase Mănăstirea Curtea de Argeş. Clădirea Gării din Curtea de Argeş a fost declarată monument de arhitectură, având un design care o face să fie unică în România. Este o construcţie extrem de frumoasă, realizată după un model original francez combinat cu elemente în stil neoromânesc, dar împodobitä cu decoraţiuni care duc cu gândul la palatele din Andaluzia.
Gara a fost înfiinţată cu scopul de a înlesni deplasarea membrilor familiei regale la Mănăstirea Curtea de Argeş, după alegerea acesteia de către Regele Carol I drept necropolă regală. A primit supranumele de „Gară Regală”, pentru că toţi suveranii României înmormântaţi la Curtea de Argeş au fost aduşi în oraş cu trenul.