Paznicii de la Primărie, Serviciul Public şi Muzeu, concediaţi

Consilierii locali au primit un telefon surprinzător ieri de dimineaţă chiar de la primarul Nicolae Diaconu. Acesta îi convoca, misterios pentru unii, la o şedinţă „de îndată”. Surpriza era cu atât mai mare cu cât şedinţa ordinară a lunii iulie avusese loc marţi după amiază. Ce era atât de important ca să fie convocaţi din nou aleşii la câteva ore după întrunirea obişnuită, s-a aflat repede. După cum se ştie, numărul bugetarilor trebuie redus, iar cheltuielile, de asemenea. Ca să împace şi capra Guvernului şi varza angajaţilor statului de la Curtea de Argeş, administraţia locală a decis să scoată pe uşa din spate 21 de persoane, cele care asigură paza la Primărie, Muzeu şi Serviciul Public de Gospodărire Comunală (SPGC). Că sunt mulţi bugetari care plimbă trei hârtii prin birouri, e de acord toată lumea. Când vine vorba, însă, să se vadă care sunt aceştia, iar posturile lor să fie reduse, se schimbă foaia. Mai întâi e scoasă în faţă „grija faţă de om”, apoi „datoriile la bănci” şi „copiii mici care au nevoie de bani”. În subsidiar e vorba şi despre pilele care i-au angajat pe unii dintre ei, pile care au şi acum, se vede treaba, aceeaşi putere.

Din dragoste pentru paznici şi familiile lor

Consilierii s-au adunat cu greu „de îndată” ieri dimineaţă, semn că unii dintre ei încep programul mult după ora 9. Cu ochii cârpiţi şi cu părul umed de la duşul matinal, aleşii urbei s-au aşezat pe scaunele de piele noi nouţe din sala de consiliu, aşteptând verdictul. Pesediştii au urcat întâi la primar în birou şi au primit indicaţii precise. Indicaţiile astea erau concluziile discuţiilor purtate marţi seara, la un şpriţ de vară, după şedinţă. Peremiştii au fost punctuali şi s-au aşezat fix în acelaşi loc ca şi la şedinţa de marţi, prilej pentru pedelistul Costel Stan să-i taxeze – „Cred că voi aţi dormit aici!”. La 20 de minute după ora 9 au început discuţiile pe marginea proiectului de hotărâre referitor la „aprobarea externalizării serviciului de pază din primărie precum şi din serviciile şi instituţiile publice de interes local şi preluarea acestui serviciu de către un prestator autorizat”. Primul care a sărit a fost Ioan Ghiţă, directorul SPGC, instituţie de la care vor pleca 14 paznici. „Ne-ar costa paza 1,5 miliarde, iar la capitolul bunuri şi servicii, de la care ar trebui să plătim, avem doar 1,1 miliarde”. Costel Stan a spus că „cei de la firma de pază sunt specializaţi, beneficiază de instruire”, moment în care Ghiţă a izbucnit din nou „Ce  vorbiţi domnule, şi ai mei sunt instruiţi!”.
Primarul Diaconu nu a reuşit să tranşeze discuţia, dar a făcut un calcul – „O oră de pază costă 7 lei, fără TVA”.

Ce păzesc patru inşi pe zi la sediul SPGC

O informaţie interesantă, apreciată astfel de consilieri, a fost cea că la Serviciul Public sunt angajaţi 14 paznici, patru la sediu, patru la staţia de  asfalt, patru la cimitir şi doi care sunt liberi tot timpul. „Are patru paznici la sediu ca să păzească nimic. Asta e huzur, domnule Ghiţă!”, l-a taxat din nou pe director Costel Stan, iar primarul a pus paie pe foc – „Poate că 14 paznici sunt cam mulţi. Poate că au fost costuri prea mari până acum!”, a spus Diaconu, subliniind că „trebuie să ieftinim cheltuielile şi să urmărim reducerea personalului”.

Ce firmă va păzi autorităţile, să nu ni le fure cineva

Discuţiile au continuat pe acelaşi ton, spre plictiseala unor consilieri care aveau alte probleme cum ar fi să plece la mare. Viceprimarul Costinel Vasilescu a spus un lucru interesant, dar nu a mers până la capăt – „Am fost întrebaţi cu insistenţă de zeci de firme de pază! Nu am acceptat să externalizăm pentru că era prea scump. Hai să facem calcule şi să vedem cum e mai bine!”
Până la urmă Constantin Metehoiu a avut ultimul cuvânt. „Externalizările sunt cele mai eficiente. La noi la Hidroelectrica aşa am făcut, dar am pus condiţia să preia şi oamenii. Când se scoate la licitaţie trebuie pus un barem de preţ. Principala chestiune este să nu fie daţi oamenii afară”, a spus Metehoiu.
La final, după vreo oră de discuţii pe toate tonurile şi hărmăială cât cuprinde, hotărârea a fost aprobată. Se cheamă că Primăria a început reducerile, iar firma de pază care va avea grijă să nu care cumva să ne fure cineva Serviciul Public, Primăria şi Muzeul, are de muncă. În privinţa celor 21 de paznici, foşti, de acum, angajaţi ai statului la Curtea de Argeş, Dumnezeu cu mila. Probabil că unii dintre ei vor fi preluaţi de firmă, alţii se vor reorienta. Dacă vor avea unde. Funcţionarii pot sta liniştiţi, însă. Indiferent cât de greu va fi, nimeni nu se va atinge de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email