PATRU ZILE DE VIS IN FĂGĂRAŞ PENTRU MARCAREA UNUI NOU TRASEU MONTAN

Echipaţi cu rucsacul plin de entuziasm şi bocancii căptuşiţi cu energie, ne-am îndreptat spre sectorul montan făgărăşean din nordul judeţului Argeş, dis de dimineaţă în ziua de joi, 26 august 2010. Deoarece destinaţia a fost una specială, tabăra a avut un nume la fel de frumos, Tabăra FĂGĂRAŞ 2010, a avut ca participanţi 23 de tineri, cu activitate deosebită în cadrul Asociaţiei de Turism şi Ecologie « Călţun»- Club UNESCO, elevi sau foşti elevi ai Colegiului Naţional Vlaicu Vodă din Curtea de Argeş.
Scopul taberei a pornit de la răsplătirea tinerilor  cu o activitate nouă, la sfârşitul verii, cu trasee contopite de privelişti de poveste. În prima zi s-a urmărit şi reuşit marcarea traseului PISCUL NEGRU- Pârâul LESPEZI – Şaua LESPEZI – vârfurile LESPEZI şi CĂLŢUN – PCIORUL CĂLŢUNULUI – PISCU NEGRU, cu punct roşu.        
Cheltuielile pentru materialele necesare marcării traseului precum şi sacii şi mănuşile pentru ecologizarea traseelor parcurse, în timpul taberei, au fost acoperite prin sponsorizare de GENERAŢIA 2000, a Colegiului Naţional « Vlaicu Vodă», Curtea de Argeş. Am fost găzduiţi la Baza de salvare de la Cota 2000 a Consiliului Judeţean Argeş, am colaborat excelent cu echipa de salvamontişti din Piteşti, care în plină activitate remarca trasee spre creastă.
  În cea de a doua zi s-a parcurs traseul Cascada Caprei – Fereastra Zmeilor- Lacul Capra – Cotă 2000 iar a treia zi, sâmbătă 28 august, am profitat din plin de vremea favorabilă şi am urcat spre Şaua Doamnei, ne-am bucurat de frumuseţea Poienii Soarelui şi am continuat drumul pe lângă lacurile Paltinul şi Capra, prin Şaua Caprei şi apoi peste Văiuga spre Vânătarea lui Buteanu. Acolo, la 2507 m, ne-am bucurat de jocul spectaculos al ceţii şi de multitudinea norilor ce-şi imprimau umbrele pe coamele munţilor înalţi şi zvelţi. La întoarcere am ales un traseu direct spre Lacul Bâlea, prin căldarea Văiuga, care ne-a dezvăluit urme de zăpadă şi văi glaciare învăluite într-un strat gros de ceaţă şi am avut o întâlnire superbă cu caprele negre. Avântul ne-a fost însă pecetluit sâmbătă seară când schimbarea timpului ne-a anunţat că a doua zi trebuie să ne întoarcem acasă. 
Pe parcursul traseelor am admirat flori de toate culorile şi formele, am descoperit care sunt «oiţele »  şi care sunt  « piciorul cocosului », am învăţat să deosebim garofiţele de munte de cele de florărie, am mâncat afine proaspăt coapte şi am băut apă rece şi proaspătă de izvor. Am simţit vântul rece de munte şi am învăţat despre roci şi formarea lor precum şi despre munţi şi denumirile prin care se deosebesc. Acum ştim că Râiosul are vârful plin de pietre ca nişte pete, că Moldoveanu şi Viştea Mare formează un trapez, vizibil din Călţun, Negoiu sau Vânătarea lui Buteanu, că Negoiu este stâncos şi ascuţit sau că Fereastra Zmeilor este o … fereastră în calcare metamorfice. Coordonatorul taberei a reuşit să ne insufle spiritul montan şi ne-a explicat mereu regulile muntelui precum şi riscurile pe care le putem avea. Din fericire tabăra a fost un succes, o nouă întâlnire cu natura, o experienţă bună, fără incidente. 
Nici măcar bătăturile de la picioare sau oboseală acumulată în aceste zile nu ne-au împiedicat să stabilim marcarea unui nou traseu şi organizarea unei noi tabere cu scopul de a determina tânărul de azi să se orienteze şi spre alte activităţi care să presupună aer curat, frumuseţe, puritate şi cunoaştere de sine. De asemenea suntem hotărâţi să avem implicare maximă în acţiunea la nivel naţional din 25 septembrie când vom participa la acţiunea de ecologizare în cea mai mare parte din sectorul montan a judeţului Argeş.            Am fost surprinşi de mulţimea grămezilor de gunoaie, de lipsa de respect pentru natură a celor care  merg spre munte doar cu gândul la ….grătar şi lasă în urma lor mizerie.
Diana Nicula, ASOCIAŢIA DE TURISM ŞI ECOLOGIE ,,CĂLŢUN ” – Club UNESCO,
Curtea de Argeş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email