Patronul Penescu este ţinut în continuare departe de F.C. Argeş


În urmă cu o lună, într-o zi de luni 13 aprilie, în Săptămâna Mare, când toată lumea se pregătea pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, a început toată povestea. Reţinerea patronului Cornel Penescu, percheziţii la sediul PIC, la clubul F.C. Argeş, chemarea la DNA a lui Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu. Apoi, au mai fost reţinuţi pentru 29 de zile, pe lângă cei patru, arbitrii Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, şi constănţeanul Marcel Lică, vicepreşedintele Comisiei Centrale de Arbitrii.

Greşeala cu avocaţii

Cornel Penescu şi-a ales din prima zi doi avocaţi despre care lumea spune că sunt foarte slabi în meserie: Florentin Sorescu şi Radu Nistor. Asta a fost o greşeală din partea patronului piteştean. Fratele său, Ilie Penescu, s-a consultat cu Gigi Becali, acesta recomandându-l pe cunoscutul Marian Nazat. După ce Nazat a acceptat să-l apere pe Cornel Penescu, la scurt timp s-a retras din afacere. În locul lui Nazat a fost ales avocatul Ion Neagu. „Dacă nu ai un avocat bun care să te scape, aşa cum a avut Gigi Becali, ai şanse mici să scapi”, spunea unul din avocaţii unuia din inculpaţii din acest caz.

Cu cătuşe la mâini…

Inculpaţii din acest caz au făcut cereri pentru eliberare sub protecţie judiciară pentru a fi judecaţi în stare de libertate. Magistraţii au respins aceste cereri judecate la Curtea de Apel. În acest timp, procurorii de la DNA Piteşti au chemat la audieri o serie de arbitrii şi asistenţi care au fost delegaţi la meciurile Argeşului. De fiecare dată când erau aduşi la Tribunal, la Curtea de Apel şi la DNA, cei arestaţi pentru 29 de zile erau cu cătuşe la mâini…

Încă 11 arbitrii chemaţi la DNA

Procurorii DNA i-au chemat rând pe rând la sediul „sperietoarei” instituţii pe următorii arbitrii şi asistenţi: Florin Buzărnescu, Tiberiu Lajos, Claudiu Tripa, Daniel Demetrescu, Florin Buzărnescu, Laurenţiu Danşa, Mihăiţă Ianovschi, Lucian Dan, Mircea Toderici, Sorin Caia şi Dan Roşu. Toţi arbitrii chemaţi la DNA au fost delegaţi la meciurile Argeşului în acest campionat. Majoritatea lor au dat declaraţii în calitate de martori, iar alţii ca acuzaţi. Aceştia din urmă vor mai fi chemaţi la DNA, şi este foarte posibil să fie reţinuţi în arestul Poliţiei pentru cel puţin 29 de zile.

Ultimul chemat

Ieri s-a prezentat la sediul DNA din Piteşti asistentul Dan Roşu. Spre deosebire de alţi arbitrii şi asistenţi, Roşu nu a stat prea mult la discuţii cu procurorii DNA. Asistentul a stat doar o oră la audieri, şi la plecare a declarat: „Am răspuns la unele întrebări ale procurorilor, dar mai mult nu vă pot spune. Sunt lucruri despre meciuri în care am fost delegat”.

Bogaciu va cere elibe-rarea pe cauţiune

Arbitrului Aurelian Bogaciu i s-au respins până acum cererile de eliberare sub control judiciar, spre deosebire de Corpodean şi Savaniu. Motivaţia lui Bogaciu, cum că este nevinovat, nu a luat şpagă, şi în plus are soţia însărcinată, nu i-au făcut pe magistraţi să-i dea drumul din arest. Ultima cale de atac a lui Bogaciu este eliberarea pe cauţiune, care va fi lansată astăzi de avocatul lui.

Lacrimile lui Corpodean

Singurii inculpaţi care au fost eliberaţi înaintea expirării mandatului de 29 de zile, sunt Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu. Cei doi vor fi judecaţi în stare de libertate. „Mă mutaseră în cameră cu Liviu Făcăleaţă, pentru a ne certa sau a ne <sparge>… au făcut-o degeaba…”, spunea Sorin Corpodean în ziua în care a fost eliberat. Cu câteva minute înainte ca Sorin Corpodean de să fie eliberat, avocatul lui spunea că „este cu moralul la pământ. Hainele îi miros groaznic şi de la fumul de ţigară, nu numai din celula de arest, dar nu şi-a pierdut speranţa că va fi judecat corect şi în stare de libertate”. La ieşirea din arest, Corpodean a fost aşteptat de soţie şi fiica cea mare. Când s-au reîntâlnit, „Corpo” şi-a îmbrăţişat cu patos soţia. Plângeau amândoi. „Vă doresc la toţi sănătate şi numai bine”, a spus Corpodean. Cei doi arbitrii care vor fi judecaţi în stare de libertate, au fost prezenţi la tribunal când a expirat mandatul de 29 de zile pentru cei patru din „lotul Penescu”.

Antrenorul Ionuţ Badea şi primarul Tudor Pendiuc au fost şi ei la DNA

Procurorii DNA i-au chemat la audieri în acest caz şi pe Ionuţ Badea, antrenorul Argeşului, dar şi pe Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti. Amândoi în calitate de martori. „Am fost întrebat de discuţiile mele cu domnul Penescu despre echipă, şi nimic mai mult. Au fost discuţii normale care au vizat pe F.C. Argeş”, spunea Ionuţ Badea. La rândul său, primarul Tudor Pendiuc a fost la fel de scump la vorbe: „Dacă sunt anumite lucruri de lămurit, acestea trebuiesc lămurite”, s-a mărginit să spună primarul Pendiuc.

Marcel Lică a fost eliberat pe cauţiune

Fostul arbitru Marcel Lică, observator şi vicepreşedinte al Comisiei Centrale de Arbitrii, este singurul component al „lotului Penescu”, eliberat pe cauţiune. Lică a plătit 10.000 de lei, adică 100 de milioane vechi, pentru a fi pus şi judecat în libertate. La părăsirea arestului, Lică a spus: „Mă doare faptul că îmi este pătată o carieră de 35 de ani la care am muncit din greu. De asemenea, îmi pare rău că ceilalţi au rămas înăuntru”. Marcel Lică va fi judecat în stare de libertate, şi are unele restricţii din partea judecătorilor: nu are voie să asiste la meciurile de fotbal, să ia legătura cu persoane implicate în acest caz, să mai profeseze meseria în fotbal, şi să  ia legătura cu martorii.

Rămân în arest pentru încă 29 de zile

Pentru o zi, „Lotul Penescu” s-a bucurat şi a sperat că va fi pus în libertate, după ce mandatul de 29 de zile ar fi expirat. Dar magistraţii Curţii de Apel au admis recursul procurorilor, şi cei patru vor rămâne în arest pentru încă 29 de zile. Vestea a venit ca o lovitură de măciucă  în moalele capului pentru Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu. În sala de tribunal, acolo unde s-a spus că cei patru vor fi eliberaţi şi judecaţi în stare de libertate, Cristian Libertatu a leşinat la auzul acestei veşti. Arbitrul Aurelian Bogaciu l-a stropit cu apă, iar Cornel Penescu l-a ajutat să-şi revină şi să se urce în duba Poliţiei, care i-a dus înapoi la arest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email