Paştele goleşte buzunarele argeşenilor

Situaţia financiară precară îi va priva pe mulţi argeşeni, cu prilejul sărbătorilor pascale, de bucuria unei mese îmbelşugate, de unde nu ar trebui să lipsească tradiţionala friptură şi drobul de miel, ouăle încondeiate, pasca şi cozonacul. Zilele acestea, argeşenii aleargă prin pieţele municipiului sau prin supermarket-uri pentru a se aproviziona din timp cu toate cele necesare mesei de sărbători. Din nefericire, preţurile mari practicate de comercianţi stopează, de multe ori, elanul cetăţenilor cu venituri modeste sau al pensionarilor, care sunt nevoiţi să se întoarcă acasă, uneori, cu plasa goală. Costul unei mese decente de Paşte pentru o familie de patru persoane sare de 250 de lei. „Cred că voi cheltui peste 200 de lei cu toate cumpărăturile. Aş fi vrut să cumpăr un miel de Paşte, că aşa e obiceiul, dar nu îmi permit. Voi lua probabil nişte pastramă, aşa de poftă, şi nişte pulpe de pui. Este foarte greu să te descurci cu un salariu de 600 de lei ca al meu şi unul de 800, al soţului. Avem şi o rată pentru casă şi mai sunt şi cheltuielile zilnice. Parcă de la an la an este din ce în ce mai greu”, spune Maria Voicilă, din municipiu.
Care sunt preţurile în hală
Mai mulţi argeşeni au spus că vor înlocui tradiţionalul miel cu carne de porc sau vită. La hala de carne din municipiu ceafa de porc costă 20 de lei kilogramul, muşchiul de porc – 17 lei kilogramul, fleica – 15 lei kilogramul, iar carnea de vită sare de 22 de lei kilogramul. „Nu cumpăr un miel pentru că sunt cam scumpi şi nici nu prea mâncăm toţi în familie. Cred că o să facem nişte friptură de porc la grătar şi mititei. Sunt cei mai potriviţi. Paştele ne cam sărăceşte, să ştiţi. Nu prea mai avem bani de cheltuială, ca acum câţiva ani”, spune Marius Bădiţă.
Şi comercianţii din pieţele municipiului s-au pregătit pentru sfintele sărbători de Paşte şi au umplut tarabele cu marfă proaspătă. „Ne-am pregătit şi noi pentru aceste sărbători. Sperăm să crească vânzările, că până acum a fost cam greu. Acum, în săptămâna mare, poate va merge mai bine. Nu am crescut preţurile, pentru că şi aşa oamenii nu prea cumpără. La multe produse, în special la verdeţuri, chiar au scăzut preţurile”, ne-a spus unul dintre comercianţi.
În  piaţă roşiile costă 6 lei kilogramul, castraveţii – 7 lei kilogramul, salata verde – 2 lei bucata, ridichile – 2 lei bucata, varza nouă – 3,5 lei kilogramul, iar ceapa verde – 1 leu legătura. De asemenea, în piaţă au sunt şi foarte mulţi comercianţi care vând ouă. Preţul este cuprins între 30 şi 40 de bani bucata. „Negociem cu clientul, în funcţie de câte cumpără. Dacă ia omul mai multe, mai lăsăm şi noi la preţ. Sunt ouă proaspete de casă”, spune tanti Ioana, o bătrână din comuna Oeşti.
„Preţurile sunt puţin cam mari pentru buzunarele noastre”
Cei care vor să mai pună pe masă şi nişte fructe, mai scot din buzunar 7 lei pentru kilogramul de banane, 5,5 lei pentru kilogramul de portocale, iar merele au devenit un lux preţul fiind de 15 lei pentru un kilogram. „O să încercăm să avem pe masă câte puţin din toate. Este o zi specială şi trebuie să o respectăm. Preţurile sunt puţin cam mari pentru buzunarele noastre. Nici nu mai ştim ce să facem. Cât am mâncat de post am cheltuit mulţi bani, acum de Paşte iar vom cheltui, şi de multe ori nu reuşesc să iau tot ce îmi doresc pentru că nu îmi ajung banii” spune Aurelia Stan, o gospodină din municipiu.
La desert, de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească cozonacul, care costă în supermarket între 6 şi 8 lei, dar nici pasca, al cărei preţ este de 15 lei. Argeşenii cu dare de mână pot cumpăra un miel de la comercianţii care vor veni în piaţa Centrală din municipiu începând de astăzi. Preţul va fi în jur de 18 lei kilogramul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email