Pârtia de la Molivişu, construită de albanezi

Proiectul staţiunii de schi de la Molivişu are parte de tot felul de declaraţii controversate. În vreme ce directorul de investiţii al Consiliului Judeţean, Sorin Ivaşcu, spune că e imposibil ca lucrările să se termine la 31 decembrie anul acesta, managerul de proiect, Constantin Dârzan, dă asigurări că la iarnă se va putea schia  la Molivişu. În aceste zile însă chiar se lucrează la staţiune, iar mulţi muncitori sunt din …Albania. Firma italiană care se ocupă de pârtie şi-a adus proprii muncitori din Italia. Fireşte că nu italienii au vrut să muncească în deplasare, pe un munte din România, ci angajaţii lor albanezi, Aceştia sunt cazaţi la pensiunile din Arefu şi lucrează la Molivişu la amenajarea pârtiei de schi.

De la bun început au fost probleme cu finanţarea acestui proiect. Banii au lipsit pentru că membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, respectiv comunele Arefu, Cicăneşti, Brăduleţ, nu au avut partea de cofinanţare pe care s-au angajat să o aibă când proiectul a obţinut finanţare.

Cine face staţiunea

După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, cei care vor construi staţiunea sunt firme din Austria, din Maramureş şi de la Ciofrângeni. Astfel, primul contract, pentru „echipamente instalaţie de transport pe cablu”, a fost obţinut de DOPPELMAYR SEILBAHNEN GMBH, o firmă din Wolfurt, Austria, cu suma de 15631335.00, fără TVA. Contractul pentru pârtii de schi, instalaţie de apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic a fost atribuit S.C. Bora Industrial S.R.L., din Vişeul de Sus, Maramureş, pentru suma de 17472379.00 de lei, fără TVA, iar contractul pentru „reţele electrice, valorificare resurse regenerabile, valorificare turbărie, infrastructură agrement” va fi pus în practică de S.C. Qualytech Solutions S.R.L., cu sediul în comuna Ciofrângeni, pentru 11451286.00 de lei, fără TVA.

Ce presupune proiectul

Proiectul „Crearea infrastructurii generale și specifice activităților de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu” are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care 54,7 milioane de lei sumă eligibilă. Partea de cofinanțare eligibilă pe care trebuie să o asigure ADI Molivișu este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei.

Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat pe 27 aprilie 2012, iar pe 18 aprilie 2013 a fost dat anunțul de începere a execuției.

Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilități publice, adică alimentare cu apă, canalizare și infrastructură rutieră, amenajarea a două pârtii de schi, una dotată cu instalație de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi și una dotată cu un covor rulant, precum și construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.

 

Din proiect face parte și amenajarea unei turbării în suprafață de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale și podețe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare. În zonă vor fi construite și două microhidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară stațiunii și vor putea fi vizitate de turiști. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii. Stațiunea turistică Vidraru va fi compusă din opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spațiile de cazare, agrement și alimentație publică urmând să fie construite de investitori privați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email