Părinţii vor avea o zi liberă pe an ca să meargă la doctor cu copiii

Camera  Deputaților a adoptat marți, 3 iunie 2014, PL- x 576/2013 – Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea sănătății copilului, inițiat de senatorul Gabriela Firea, alături de un grup format din 25 de senatori și deputați.
În calitate de coinițiator al acestei legi, Chestorul Camerei Deputaților Mircea Drăghici, și-a exprimat mulțumirea față de adoptarea acestui proiect legislativ în sprijinul sănătății copiilor noștri de astăzi și a sănătății generației de mâine.
“Din păcate, problemele de sănătate ale copiilor, mai ales în cazul celor foarte mici sunt destul de numeroase. Consider că transpunerea în realitate a acestei propuneri legislative care prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an părinților pentru a putea merge cu copilul la doctor în vederea efectuării de controale medicale reprezintă un lucru extrem de bun și util. Un indicator cheie pentru sănătatea unei societăți, sănătatea copiilor este o prioritate pentru pentru fiecare dintre noi. Mă bucur să știu că am contribuit prin inițierea acestei legi la crearea condițiilor necesare pentru protejarea și prevenirea îmbolnăvirii copiilor. Până în prezent, părintele nu avea garanţia unei zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, dat fiind că în Codul Muncii, nu se prevede obligativitatea acordării concediului fără plată. Astfel, companiile angajatoare se  puteau prevala de sintagma ‘’concediul fără plată poate fi acordat”, neavând un caracter imperativ, obligatoriu, așa cum prevede legea adoptată ieri de Camera Deputaților,” a afirmat deputatul social-democrat.
Adoptarea acestei propuneri legislative este a doua reușită a deputatului Mircea Drăghici din actuala sesiune parlamentară, după ce pe 14 mai a fost promulgată în Monitorul Oficial Legea nr. 67 pentru modificarea și completarea art. 59 din Legea nr. 448/2006 pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, lege pe care deputatul a promovat-o ca unic inițiator.
Propunerea legislativă prevede ca părinții sau reprezentanții legali ai copilului să aibă dreptul să solicite câte o zi liberă pe an, neplătită, pentru a putea merge cu copilul la doctor în vederea efectuării de controale medicale. Beneficiarii acestei legi nu sunt doar familiile cu un copil, ci și familiile cu doi copii, iar familiile cu trei sau mai mulți copii vor avea două zile lucrătoare libere, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.
Măsura se aplică pentru toți copiii cu vârsta între 0 si 18 ani. Ziua liberă se va acorda la cererea unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal al acestuia. Cererea trebuie depusă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că, în anul respectiv, celălalt părinte sau reprezentant legal nu a beneficiat de acest drept. În cazul în care niciunul dintre părinți, respectiv reprezentant legal al copilului, nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic. După vizita la medic, ziua liberă se va justifica prin acte doveditoare din partea mediului de familie, din care să rezulte controlul medical efectuat.
În cazul nerespectării acestei prevederi, angajatorii publici sau privați, vor fi sanctionați de către Inspecția Muncii cu amendă între 500 – 1500 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email