Parcul împărţit în două nu prea seamănă cu un parc

Parcul care ar fi trebuit amenajat lângă Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi pentru care s-a obţinut finanţare de la Fondul de Mediu constituie o adevărată provocare pentru administraţia publică locală chiar şi acum, când se lucrează la el. După ce terenul din zona respectivă s-a împuţinat simţitor, odată cu obţinerea prin instanţă de către foştii proprietari a 2700 de metri pătraţi de teren şi prin construirea acolo a noului sediu al Parchetului, edilii au trebuit să caute o soluţie pentru parcul care trebuia să aibă vreo 9000 de metri pătraţi. Şi au găsit-o. „Parcul va fi amenajat lângă Centrul de Cultură şi lângă stadion”, spunea primarul Nicolae Diaconu, şi, uite aşa, parcul s-a transformat în două parcuri!
100.000 de euro din banii noştri
Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi, municipiul Curtea de Argeş, judeţul Argeş”, finanţat prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi – Fondul de Mediu, depus spre evaluare în octombrie 2009 a obţinut finanţare. Hotărârea de Guvern nr. 110 din 2011, care prevedea localităţile pentru care au fost aprobate proiectele de mediu, scria şi despre Curtea de Argeş, proiectul obţinând o finanţare de 1,4 milioane de euro. Această sumă vine de la fondul de mediu, cofinanţarea locală fiind de 100.000 de euro. În 2012 au fost scoase la licitaţie lucrările. Contractul scos la licitaţie pe SEAP era pentru „Servicii de proiectare, detalii de execuţie şi lucrări – Amenajare zonă verde în municipiul Curtea de Argeş”. Valoarea estimată a contractului era de 1,377,992 lei, iar la licitaţie s-au înscris şase firme. După multe contestaţii şi amânări, contractul a fost atribuit S.C. VELB INTERMED SRL, din Bucureşti, pentru o valoare a lucrărilor de  967,244.66 lei.
Parcul va avea o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi va cuprinde locuri de joacă pentru cei mici, fântână arteziană, pistă pentru role, multe zone verzi cu arbori şi arbuşti ornamentali, un loc de agrement pentru adulţi, iluminat modern  şi toalete ecologice.
Societatea care va amenaja parcul are ca principal domeniu de activitate „comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”, trei salariaţi şi o cifră de afaceri de 995,395 de lei, cu puţin mai mult decât valoarea pentru care s-a câştigat contractul cu Primăria Curtea de Argeş. Firma nu doar execută parcuri, ci le şi proiectează, aşa cum a făcut în comuna Chirnogi, din judeţul Călăraşi.
Lucrările sunt în toi, dar e o mică pauză
În cele două locaţii, lângă Centrul de Cultură şi Arte şi lângă sala de sport, câţiva muncitori au lucrat serios vreo câteva zile, după care s-au oprit. Rodul muncii lor se vede – sunt alei care încep de niciunde şi se opresc în iarbă, două lămpi solare au fost înfipte lângă doi copaci ce vor creşte şi atunci lămpile vor deveni inutile, băncile sunt puţine, ca şi copacii, de altfel. Sigur, încă se lucrează, spun edilii, dar lucrările nu par să fi început cu dreptul.
Caietul de sarcini pe baza căruia s-a câştigat licitaţia este extrem de strict. Sunt trecute şi numărul de dale care trebuie puse pe o alee, şi numărul de puieţi  „pinus ponderosa”, ori „juniperussabine” care trebuie plantaţi. Deocamdată nu corespunde numărul puieţilor, deşi activitatea de plantare s-a terminat, iar neconcordanţele nu se opresc aici. Comisia de recepţie va avea muncă grea la finalul lucrărilor, în primăvara viitoare, dar va trebui să o facă aşa cum trebuie, pentru că la un sfert de milion de euro, cât se plăteşte pentru el, parcul împărţit în două ar trebui să arate foarte bine, exact aşa cum este  el descris în caietul de sarcini.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email