Parcul de la San Nicoară, închis cu gard, ca la puşcărie

În 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş dădea în administrare Episcopiei, pe atunci, Ruinele de la San Nicoară, „în scopul restaurării şi conservării monumentului”. Aleşii locali de la vremea aceea credeau că preoţii au mai mulţi bani şi pot să se ocupe mai bine de acest parc transformat în WC public şi în depozit de seringi folosite şi de prezervative. Au trecut mulţi ani de atunci, şi singurul câştig pe care îl au argeşenii este gardul care înconjoară parcul, ca la puşcărie. O mămică ne povestea, revoltată, că a ieşit cu copilaşul ei la plimbare, iar micuţul a vrut să meargă la San Nicoară. Aici a găsit o spărtură în plasa de gard şi a intrat, dar nu a mai putut ieşi. „A fost nevoie să-l chem pe soţul meu să vină cu un cleşte ca să taie sârma, ca să poată ieşi copilul de acolo. Asta nu se poate. E public sau nu, cine are dreptul să închidă un parc?!”, se întreba femeia. Nimeni nu are voie să-l închidă, spune primarul Nicolae Diaconu, drept pentru care a făcut demersurile necesare la Arhiepiscopie ca să afle ce se mai întâmplă acolo.
Iniţial ruinele erau date pentru cinci ani, dar termenul a tot fost prelungit, pentru că cei care au primit în administrare monumentul şi terenul nu au făcut nimic.
Pe 30 aprilie 2009, Consiliul Local Curtea de Argeş adopta o hotărâre referitoare la prelungirea „dreptului de administrare a monumentului istoric Ruinele San Nicoară şi a terenului aferent, în suprafaţă de 1200 metri pătraţi acordat Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, în scopul restaurării şi conservării monumentului”. Dacă în 2008 reprezentanţii Arhiepiscopiei spuneau că e greu cu avizele care trebuie obţinute de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi cu alegerea celei mai bune variante de restaurare, după un an aceiaşi reprezentanţi ne arătau o variantă ce se dorea a fi finală. Iată ce zice Arhiepiscopia despre aceste lucruri.
Ce zice Arhiepiscopia
„În perioada 2002-2007 s-au făcut adrese la Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Monumente Istorice pentru obţinerea avizului, în vederea începerii lucrărilor de restaurare.
Prin adresa nr. 7545/ 29.11.2007, Direcţia Generală Patrimoniu Cultural Naţional – Direcţia Monumente Istorice şi Arheologie a dat acordul pentru propunerea de reîntregire volumetrică a Bisericii Ruinele Sân Nicoară, iar prin adresa nr. 58/03.04.2009 s-a dat aviz favorabil privind intervenţii urgente la Biserica Sân Nicoară, în vederea efectuării cercetărilor, a investigaţiilor şi a sondajelor de specialitate, pe baza cărora se va decide propunerea de restaurare.
Urmare acestei adrese domnul profesor Iosipescu Sergiu a efectuat două campanii de săpături arheologice, raportul fiind transmis celor în drept.
În aceste etape s-a urmărit obţinerea de informaţii privind istoria sitului arheologic, cât şi descoperirea parametrilor de construcţie a acestui monument istoric emblematic pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului.
Doamna arhitect Constanţa Carp a întocmit oferta definitivă pentru proiectare, suma fiind de 150.000 lei şi un Deviz General privind cheltuielile necesare realizării lucrărilor de intervenţii urgente la Biserica Sân Nicoară, în sumă de 467.551 lei, inclusiv TVA.
Arhiepiscopia Argeşului și Muscelului s-a ocupat în perioada 2002-2011 de: curăţenia parcului, întreţinerea ruinelor şi toaletarea copacilor, cu introducerea curentului electric, a apei, construirea unui spaţiu pentru muncitori şi păstrare de unelte, împrejmuirea cu gard, montare de schelă”.
Se mai întâmplă ceva, sau prelungim din nou?!
Hotărârea Consiliului Local, menţionată mai sus, prevede clar că dreptul de administrare se prelungeşte cu condiţia ca în maxim doi ani lucrările de restaurare să înceapă. „Beneficiarul dreptului de administrare se obligă să înceapă lucrările de restaurare în termen de cel mult doi ani de la data prezentei”, scrie în decizia locală adoptată pe 30 aprilie. Probabil că, la sfârşitul perioadei, Arhiepiscopia o să vină cu o nouă cerere de prelungire, şi tot aşa, acest lucru devenind deja o practică pentru această instituţie.
„Există un studiu, am aflat, dar ar trebui să ştim şi noi ce conţine, să fim şi noi informaţi cu privire la situaţia aceasta”, declară primarul. „Lucrările stagnează şi trebuie să vedem de ce au fost întrerupte. Nu avem acces la documente dar o să le cerem pe cele care ne interesează. Parcul trebuie deschis publicului, nu trebuie să ne uităm peste gard la ruine”, a mai spus edilul. „În 2002, când l-au primit spre administrare, s-a cerut ca parcul să rămână deschis. Parcul e închis acum, ceea ce nu e corect. Vom vedea ce se poate face”, a mai spus primarul.
Vara mai vin ceva turişti la Curtea de Argeş, din ce în ce mai puţini parcă, în ciuda promovării de care are parte municipiul pe bani mulţi. Dacă la Biserica Domnească nu au unde să parcheze din cauza microbuzelor şi a maşinilor lăsate la vânzare, la San Nicoară nu pot intra din cauza gardului, iar la Mănăstire cine ştie ce altă problemă mai întâmpină, atunci de ce să mai vină cineva la Curtea de Argeş şi, mai ales, de ce să mai rămână?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email