Parcarea de la Mănăstire nu mai aparţine nimănui

Deşi a fost mare aglomeraţie în ultimele săptămâni la Curtea de Argeş, iar maşinile cu numere de înmatriculare din toată ţara şi din toată Europa au umplut parcările, inclusiv, sau mai ales, pe cea de lângă Mănăstire, locul pare să nu mai aparţină nimănui din punct de vedere al administrării. Discuţiile legate de această parcare sunt vechi şi probabil că şansele ca scandalul să înceteze iar parcarea să devină locul potrivit pentru maşini, taxat ca peste tot în lume, sunt din ce în ce mai mici.
Aproape în toată luna august parcarea a fost plină. Mii de oameni au vizitat Mănăstirea şi au lăsat maşinile lângă ea. Parcarea cu pricina a fost dată în administrare Arhiepiscopiei, cu condiţia să fie amenajată corespunzător.
Au trecut ani de când s-a întâmplat asta, dar amenajări nu s-au făcut deloc, doar bani s-au încasat într-o vară. Arhiepiscopia a spus, prin reprezentanţii ei, că nu poate face nimic, întrucât nu există cadastru pentru teren şi niciun proiect nu poate fi început în aceste condiţii. Primăria a comandat cadastrul şi l-a predat Arhiepiscopiei, dar tot degeaba. Întrebat de un consilier local despre soarta parcării, primarul Nicolae Diaconu a spus că „le-am dat cadastrul”, şi atât. În opinia celor de la Primărie, parcarea ar aparţine municipalităţii, dar Arhiepiscopia e de părere că ar fi a ei. În această luptă pierd cetăţenii, atât cei care vin din alte părţi şi nu au loc de parcare civilizat în zona de maxim interes a oraşului, dar şi argeşenii, care ar putea beneficia de banii obţinuţi din taxarea maşinilor care parchează acolo.
Poveste fără sfârşit
Parcarea a fost dată în folosinţă Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului pe 30 martie 2010, cu condiţia modernizării ei. În 2011, la şedinţa de Consiliului Local de la sfârşitul lunii iulie, a fost aprobată o nouă hotărâre, cu o singură modificare – de la „Modernizarea parcării se face într-un termen de maxim şase luni de la data eliberării autorizaţiei de construire”, noua formulare aprobată de consilieri era – „Modernizarea parcării într-un termen de maxim şase luni de la data eliberării autorizaţiei de construire pe care titularul dreptului de folosinţă trebuie să o deţină până cel târziu la data de 1 februarie 2012”. A trecut mult timp din 2012, iar reprezentanţii Arhiepiscopiei au revenit cu o nouă solicitare, ca să nu piardă parcarea care, bine administrată, poate constitui o bună sursă de câştig, din păcate nu şi pentru administraţia locală.
A fost invocată lipsa cadastrului pentru amânarea lucrărilor, iar Arhiepiscopia a cerut Consiliului Local acordarea în folosinţă gratuită a parcării pentru următorii 20 de ani, dar cererea a fost respinsă. „Au motivat termenul de 20 de ani prin volumul investiţiilor care trebuie făcute acolo, dar comisia de urbanism a respins solicitarea. Acum parcarea aparţine din nou Consiliului Local”, ne-a spus la vremea respectivă juristul municipiului, Radu Chirca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email