Paola Muttoni, o italiancă născută în Verona vede lumea cu ochi de artist. În lucrurile banale pentru unii oameni, ea vede întotdeauna ceva deosebit. Pictează orice pe lemn, pe sticlă, pe pereţii, decorează orice obiect prinde în mână cu pensulele ei, dar cel mai bine se pricepe la restaurarea picturilor din monumente de artă, biserici, muzee etc.
Prima creaţie, pictarea maşinii tatălui ei
Are un talent înnăscut şi pictează de cînd se ştie. „De mică mi-a plăcut să pictez. Povestea a început când aveam numai şapte ani. Într-o zi am pictat maşina tatălui meu cu flori şi peisaje, iar când a venit acasă nu a mai recunoscut- o. A intrat în casă şi a zis: – Ai văzut Paola cum arată maşina de jos? Iar eu i-am răspuns: – Dar, tată, e a ta.”, a povestit artista.
Paola Muttoni a studiat arta picturii la Academia de Arte din Verona, Italia, devenind un pictor complex, ea abordând nu numai fresca şi pictura religioasă, ci practic toate genurile picturii. Nu are ceva anume care să o inspire, dar crede în propriul simţ artistic.
Iubeşte municipiul, dar urăşte gropile în asfalt
Trăind ca străin în România este cea mai interesantă experienţă a vieţii sale, de până acum, iar diferenţele culturale şi stilul de viaţă al românilor i se par lucruri interesant de observat. În timp ce românii pleacă din ţară, unii poate definitiv, Paola a venit în România în 2006 cu gândul de a rămâne aici. „Până acum ceva timp am locuit în Bucureşti, de unde este soţul meu, George, dar am venit la Curtea de Argeş în vizită şi m-am îndrăgostit de acest oraş. Seamănă mult cu Verona, oraşul meu natal, aşa că am hotărât să rămânem definitiv aici”, a spus Paola. S-a acomodat foarte repede, deşi încă învaţă limba română. Iubeşte arhitectura oraşului, încărcătura istorică, dar urăşte gropile de pe şosele şi căruţele care circulă pe străzile oraşului.
Artista a lăsat Italia şi a făcut ce i-a spus sufletul. “În 2001 l-am văzut prima oară pe George în Spania, unde am un restaurant. Acesta m-a fermecat cu talentul său şi felul de a fi. De atunci suntem nedespărţiţi”, a spus Paola. În Italia merge numai în vizită la fratele ei, Roberto, un artist şi el, profesor de muzică la Conservator şi un compozitor binecunoscut italienilor.
A venit în România alături de soţul ei, artist şi el, cântă la acordeon, unde speră ca în viitorul apropiat, creaţiile sale să devină cunoscute şi să fie apreciate de cei din jur. Aşteaptă oferte pentru restaurări de monumente sau biserici, orice pentru a-şi demonstra talentul înnăscut.
Pictarea frescelor a făcut-o celebră
Artista a adoptat tehnica rară “a’fresco”, arta decorativă şi restaurarea. În capodoperele ei, abordează crearea de spaţialitate, scenele redate de aceasta să pară reale. Celebritatea sa constă în transformarea pereţilor Închisorii de maximă securitate din Verona într-un acvariu, schimbarea esteticului Hotelului Escelsior di Rapallo din Genova, pereţii unei vile din Spania. Pictarea frescelor, tehnica de pictură pe perete este genul care a făcut-o cu adevărat celebră pe pictoriţa italiancă. „Fresco înseamnă proaspăt. Pentru frescă eu folosesc numai pigmenţi naturali. Este o tehnică ce constă în aplicarea pe tencuiala încă umedă a pigmenţilor. Astfel, odată uscată, frescu nu se va mai cojişi va dura un timp îndelungat”, a adăugat pictoriţa.
Restaurarea unor imobile foarte vechi şi redarea întocmai a picturilor iniţiale este un alt talent al italiencei. Prin secret profesional ea reuşeşte să salveze o frescă veche de pe pereţii unor monumente vechi, ruine care stau să cadă.
Paola a fost contactată de mulţi oameni pentru a le decora propria casă. „Redau întocmai pe pereţi casei ceea ce mi se cere sau îmi las imaginaţia să creeze. Am redat viaţă unor pereţi lipsiţi de importanţă din vile, restaurante, hoteluri, muzee şi biserici. Pun suflet atunci când lucrez şi îmi place ca orice lucru care îmi încape în mână să pară că renaşte. Un bun exemplu sunt bolovanii de râu pe care îi transform cu ajutorul pensulelor în animale”, a mărturisit Paola.
Îşi vinde creaţiile la Mănăstire
De numai câteva zile, artista, alături de soţul ei îşi comercializează creaţiile, tablouri, decupaje, decoraţii pe sticlă în zona Parcului „Fântâna lui Manole”. Pentru „martie”, ea a realizat şi mărţişoare din pietricele colorate şi flori.
„Odată ce ne-am hotărât să rămânem definitiv în Curtea de Argeş, trebuie să facem ceva să supravieţuim. Ea şi-a dorit să îşi vândă din creaţii în speranţa că o va cunoaşte lumea şi va fi contactată pentru creaţii serioase. Ne-am deschis şi o firmă de organizare de evenimente, aranjarea sălilor unde se ţine petrecerea mai bine zis, care sperăm că va merge bine”, a spus George, soţul artistei.