În sfârşit, Ministerul Culturii şi Cultelor a dat avizul pentru începerea săpăturilor arheologice în Parcul Nevers şi ieri, reprezentanţi ai Muzeului Judeţean au venit să verifice zona şi să ridice osemintele descoperite aici. “Deşi iniţial au fost prevăzute două zile pentru săpături, primăria a cerut la lucrările să fie urgentate, aşa că vom încheia totul într-o singură zi. Chiar dacă timpul este ceva mai scurt decât am fi dorit, o să reuşim să aflăm toate informaţiile necesare”, explică arheologii care au venit să se ocupe de lucrări. După ce vor fi analizate, oasele descoperite în municipiul nostru, vor ajunge să fie expuse la Muzeul Judeţean.
A fost descoperit şi scheletul unui copil
Săpăturile au confirmat că în zonă a existat în urmă cu mai bine de 200 de ani un cimitir. “Au fost găsite oseminte aparţinând mai multor persoane, printre care şi un copil. Nu putem să spunem că am găsit un mormânt perfect delimitat, oasele erau puse toate într-un loc şi acest lucru poate fi explicat de faptul că de-a lungul anilor, în zonă au fost făcute diferite lucrări edilitare. Tot ce am descoperit în urma săpăturilor s-a păstrat foarte bine, oasele sunt în stare bună”, explică arheologul Dragoş Măndescu. În momentul în care s-a găsit mormântul copilului, arheologii au descoperit şi o monedă, care era legată de degetul celui mort, aşa-numitul ort. „Acest lucru dovedeşte că erau ortodocşi. Şi în ziua de astăzi se mai păstrează acest obicei, de a lega o monedă de degetul celui mort”, explică reprezentanţii Muzeului Judeţean.
Oasele vor „spune” cum trăiau argeşenii în urmă cu 300 de ani
Arheologii spun că aceste oase sunt deosebit de importante, pentru că vor reuşi să furnizeze date despre cum trăiau argeşenii în urmă cu 300 de ani. “După ce vom finaliza analiza oaselor, vom putea să aflăm mai multe despre problemele de sănătate de care sufereau oamenii pe atunci, despre cum se hrăneau şi care erau cele mai frecvente cauze ale decesului. De asemenea, vom putea spune cu exactitate în ce perioadă au trăit aceşti oameni”, a declarat Dragoş Măndescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Argeş. După ce vor fi analizate, oasele descoperite în municipiul nostru vor putea fi admirate la Piteşti, la Muzeul Judeţean.