Osama bin Laden, pictat de Traian Duţă pe peretele unei biserici

Artsitul plastic argeşean Traian Duţă l-a pictat acum 8 ani de zile pe Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda, într-o biserica din satul Urşi, din Râmnicu Vâlcea. Pictura în care este reprezentat Osama bin Laden înfrânt de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a fost realizată în anul 2003, la doi ani de zile de la atentatele care au avut loc pe 11 septembrie, la World Trade Center.
Artistul spune că a rămas marcat de aceste evenimente şi de aceea a ales să picteze această scenă. „În timpul atentatelor lucram la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel tot din Râmnicu Vâlcea. La un televizor am urmărit acel atentat, care m-a marcat. Apoi, când am lucrat la biserica Sf. Constantin şi Elena din comuna Stoileşti, m-am gândit să fac această pictură”, spune Traian Duţă. Artistul a explicat că Osama bin Laden este reprezentat în biserică drept un duşman al creştinismului. „Eu l-am pictat pe bin Laden înfrânt de Sf. Mare Mucenic Dimitrie. L-am considerat un duşman al creştinismului prin ceea ce a făcut. La momentul respectiv eu nu ştiam ce o să se întâmple, dar în pictură Sf. Dimitrie apare de obicei în ipostaze în care îi înfrânge pe duşmanii creştinătăţii. Efectul negativ al atentatelor l-am resimţit şi eu în primii ani de după atentate, când am călătorit în afara ţării”, mai spune artistul.
Biserica din satul Urşi a fost sfinţită în anul 2004, timp în care preot paroh era Bogdan Ionescu. „A fost o biserică nouă. Am lucrat la pictură timp de doi ani de zile, cam două veri. La momentul acela i-am spus părintelui Bogdan, că o să intre în istorie cu această pictură, în care este reprezentat Osama bin Laden”, spune Traian Duţă. Astfel, cei care vizitează localitatea vâlceană Urşi, vor putea vedea cum, într-o pictură realizată în urmă cu 8 ani, este prezentat un fapt care s-a realizat în urmă cu câteva zile: uciderea liderului Al-Qaeda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email