O tânără de 16 ani din Curtea de Argeş a fost abandonată de MAE în Siria

De patru luni şi jumătate aşteaptă eliberarea paşaportului care să-i permită să plece din ţară, deşi termenul maxim este de trei luni

„Bună ziua!Sunt cetățean al municipiului Curtea de Argeș și bineînțeles cetățean român. Am și eu o problemă și nu prea știu cui aș putea să mă adresez. Locuiesc de ceva vreme în Siria, țară în stare de război după cum probabil se știe. În urmă cu patru luni și jumătate am depus actele la ambasada României de la Damasc pentru reînnoirea pașaportului fetiței mele în vârstă de 16 ani. Nici până în ziua de azi nu au reușit să-l elibereze pe cel nou. Îmi fac mari probleme pentru că în cazul în care aș fi nevoită să fug ea nu are pașaport. Întrebarea mea ar fi de ce trebuie să dureze atât de mult”. Acesta este mesajul pe care l-am primit pe pagina de facebook a ziarului nostru.

„Cei de la Ambasadă nu ne ajută”

Argeşeanca ne-a spus că nu mai ştie unde să întrebe şi cui să ceară ajutorul. „Locuiesc în satul Talshihab, regiunea Daraa. Suntem rupți de lume, nu avem telefonie nici fixă nici mobilă pentru că este întreruptă. Noi, aici, fiindcă suntem la granița cu Iordania, beneficiem de puțin internet”, ne-a mărturisit Maria. Actele au fost depuse de mult timp la Ambasada României la Damasc, dar nu a primit nici paşaportul şi niciun fel de răspuns. „Eu am depus actele pentru reînnoire de pașaport pe numele (…) pe data de 8 septembrie şi am plătit taxa de 110$”, ne-a spus argeşeanca. Ea speră ca paşaportul să vină totuşi, mai ales că ştia că ambasadorul a fost plecat în România. „ Oricum noi aici nu suntem foarte ajutați din partea celor din Ambasadă. Și când avem vreo problemă ne pun tot timpul bețe în roate cu toate că țara este în stare de război. Eu consider că ar trebui să fie mai înțelegători și să ne ajute mai mult, pentru că oricum sunt plătiți din banii noștri, ai tuturor contribuabilior”, crede doamna, care adaugă – „Și noi, cei din străinătate, pentru orice hârtie pe care ne-o emit suntem taxați destul de bine”.

Ea e căsătorită şi locuieşte în Siria. „Aștept să termine fiică-mea BAC-ul aici pentru că este greu să o mut în România aproape de clasa a 12-a. Ar trebui să susțină un examen foarte important într-o limbă în care ea nu a învățat. Nu mă vait din punctul asta de vedere, că ea vorbeşte, scrie și citește românește aproape perfect, dar totuși sunt termeni pe care ea i-a învățat în limbă arabă și nu ar avea timp să-i învețe și în română, dar apoi va studia la facultate în România”, spune argeşeanca.

Ce zice Ministerul Afacerilor Externe

Ziarul nostru a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). De la biroul de presă am fost îndrumaţi către Ambasada de la Damasc, căreia i-am făcut cunoscută situaţia cetăţenilor români care au probleme. Până la ora închiderii ediţiei nu am primit însă niciun răspuns.

A făcut un an de şcoală la „Vlaicu Vodă”

Interes Argeşean a scris în exclusivitate anul trecut despre povestea unei eleve a Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă” care a fugit împreună cu mama ei din Siria. Alia Maria H. are 16 ani şi a învăţat un an la Colegiul din municipiu. Ea este cea care are nevoie de paşaport acum ca să poată reveni în ţară.

 „Acum îmi place mai mult decât în Siria în România, pentru că m-am integrat foarte bine şi totul e foarte bine aici”, ne spunea  Alia Maria. În fiecare vară vine la bunicii din Curtea de Argeş împreună cu familia. Aşa a făcut şi atunci, în 2015, numai că a venit doar cu mama ei. „Tata nu a putut să vină cu noi, a rămas acolo, nu poate să iasă pentru că e dat în urmărire de Securitatea din Siria. Noi ne petrecem vacanţa de vară aici, şi anul acesta tot cu acest gând am venit, dar din cauza lucrurilor care se petrec în zona noastră am decis să rămânem aici. Din oraşul nostru, Daraa, a început revoluţia şi apoi războiul…”, ne-a povestit Alia Maria.

„De patru ani şi jumătate am trăit experienţe neplăcute, cum nu doresc la nimeni, cu bombardamente, ne-au ars casa când eram în România acum trei ani, tot în vacanţa de vară. Îmi era frică să trăiesc acolo, era din ce în ce mai rău, şi de asta am decis să rămânem aici, chiar dacă îmi e un pic mai greu la şcoală, pentru că e un mediu total diferit pentru mine. Dar am ales să fac efortul acesta şi să învăţ mai mult aici numai să nu mă întorc acolo”, spunea tânăra acum doi ani.

Dorul de tată…

„Tata ar vrea să vină aici, dar nu poate. Ţinem legătura cu el, ştim că e bine, că vrea să vină, dar nu poate. De trei ani se ascunde şi nu mai iese din oraşul acela pentru că dacă iese este prins. El nu are nicio vină, doar pentru că a ajutat nişte răniţi…Regimul a bombardat într-o zonă şi el a ajutat răniţii, pentru că e doctor. Regimul consideră că cine îi ajută pe răniţi îi este împotrivă”, ne mărturisea Alia Maria în urmă cu doi ani. Se pare însă că dorul de tată a fost prea mult pentru ea şi a decis să se întoarcă în Siria. La „VlaicuVodă” nu s-a mai dus şi s-a întors la Daraa, la şcoală, iar acum aşteaptă ca nişte domni de la Ambasada României la Damasc să-şi facă treaba şi să-i elibereze paşaportul, fie şi cu o lună şi jumătate peste termenul legal. Pentru că, după cum ne-a spus mama ei, oricând pot fi nevoite să plece de sub bombardamente şi din plin război, iar fata nu are acte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email