Oraşul sub teroarea câinilor! Maidanezii, înnebuniţi de ger şi de foame

În municipiul Curtea de Argeş, câinii maidanezi nu au mai fost adunaţi de pe străzi de mai bine de doi ani. Între timp, numărul acestora a crescut şi în prezent în municipiul nostru sunt peste 2.500 de câini de fără stăpân, conform edililor, peste 4000, potrivit estimărilor cetăţenilor. Deşi situaţia este destul de gravă, autorităţile locale nu au reuşit până în acest moment să găsească o soluţie concretă. O variantă ar fi punerea în funcţiune a biobazei din municipiu. Aici ar trebui aduşi pe rând câte 30 de câini, care ar trebui sterilizaţi şi apoi lăsaţi din nou liberi pe străzi. Cu siguranţă această măsura ar fi singura care ar stopa înmulţirea maidanezilor. În ultima perioadă câinii fără stăpân au devenit, din cauza frigului şi a lipsei hranei, spaima locuitorilor din Curtea de Argeş.

„Comportamentul agresiv al câinilor este moştenit”

În fiecare cartier, dar mai ales în zona locului unde se depozitează gunoiul, s-au format adevărate haite de câini maidanezi care pun în pericol sănătatea şi integritatea oamenilor. „Comportamentul agresiv al câinilor a fost moştenit din vremea în care ei erau sălbatici şi umblau în haite. Un exemplu sunt haitele de lupi. Devin agresivi când sursa de hrană este limitată, se pot bate între ei, iar cei mai slabi pot fi mâncaţi de ceilalţi. Este însă o altă problemă. Câinii au simţurile foarte bine dezvoltate, iar când o anumită persoană se teme, aceştia simt şi devin mai agresivi. La fel se întâmplă şi când oamenii îi lovesc cu ceva. Însă, consider că aceşti câini fără stăpân îşi găsesc destul de bine hrana în jurul tomberoanelor. Nici nu prea am văzut câini maidanezi slabi. Sunt împărţiţi pe teritorii şi astfel supravieţuiesc”, spune Ion Avrămescu, doctor veterinar. De foarte multe ori, pentru a găsi hrană, câinii se urcă pe coşurile de gunoi, de unde scot absolut tot afară, pentru a găsi ceva de mâncare. „I-am văzut de nenumărate ori cum trag pungile de gunoi afară din coş. De vină sunt şi oamenii care duc punga de gunoi la coşurile acestea micuţe de pe stradă. Le este greu să o ducă la tomberon. Nu mai sunt oameni cu buni simţ. Trag câinii de pungi şi fac o mizerie mare pe stradă şi devin şi periculoşi dacă treci pe lângă ei şi se simt ameninţaţi. Acum, din cauza gerului şi a lipsei de hrană, parcă au turbat. Să vedeţi cum se bat între ei”, spune Bogdan Turcu, din Curtea de Argeş.

Câinele din tomberon

În anumite cartiere argeşenii se tem să mai ducă gunoiul la ghenă de teama câinilor maidanezi care păzesc cu străşnicie tomberoanele. „M-am şi speriat într-o zi. Când am aruncat sacul de gunoi în tomberon a sărit un dulău mare afară şi am crezut că mă face praf. Se urcă în tomberon şi scot de acolo tot felul de mizerii. Îmi este şi frică. Am auzit că de la frig devin periculoşi şi mă pot ataca. Trebuie să intervină şi autorităţile într-un fel pentru că suntem disperaţi. Pe copii pot să îi sfâşie”, spune Violeta Matei. Lipsa de reacţie a autorităţilor publice locale îi nemulţumeşte pe locuitorii municipiului. „Trebuie făcut ceva urgent. Foarte mulţi oameni au fost muşcaţi. Am văzut cum se bat între ei. Păi dacă se pun pe un copil sau un bătrân cred că îi omoară. Curtea de Argeş a devenit oraşul câinilor”, spune Marius Dragomir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email