Oraşul cu o singură cişmea

Temperaturile ridicate care au pus stăpânire pe Curtea de Argeş în ultimele zile i-au determinat pe argeşeni, dar şi pe cei care vizitează municipiul în această perioadă, să cheltuiască bani frumoşi pe băuturi răcoritoare şi pe apă plată. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei cişmelelor care ar trebui să le potolească setea pe vreme de caniculă.

Singurul astfel de recipient, care funcţionează, este în Piaţa Centrală, dar şi acela arată dubios, iar cei care trec prin piaţă nu sunt deloc dispuşi să încerce să bea apă. „Numai într-un caz de forţă majoră, dacă aş simţi că mor de sete aş bea din cişmeaua asta, altfel, nu”, ne-a mărturisit o argeşeancă. O altă femeie, care era însoţită de un copil, a fost de altă părere. „Nu am bani să-i cumpăr apă la sticlă, aşa că îl las să ia o gură de apă din cişmeaua asta. Nu am ce să fac”.

Şi în părculeţul pentru copii din faţa Centrului de Cultură şi Arte era, pe vremuri, o cişmea. Acum se mai vede doar postamentul pe care era amplasată, dar părinţii şi bunicii care îşi aduc copiii şi nepoţii în parc spun că e nevoie de o cişmea cu apă potabilă acolo.

La Mănăstire se vede cel mai bine că au început vacanţa şi concediile. Turiştii vizitează Catedrala, dar dacă le e sete nu au de unde să bea o gură de apă din sistemul public, pentru că cişmeaua care era renumită altădată datorită calităţii apei a devenit recipient pentru gunoi şi stă să cadă.

Nimeni nu ştie cine ar trebui să se ocupe

De existenţa şi funcţionarea cişmelelor stradale nu se ocupă nimeni, şi asta se vede. De fapt, nimeni nu ştie cine ar trebui să se ocupe de ele, cu excepţia celei din Piaţa Centrală, care este îngrijită de Serviciul Public Pieţe, Târguri şi Oboare. În rest, cine trebuie să vadă ce se întâmplă cu celelalte cişmele este un mister total. Serviciul de Gospodărie nu are asta printre atribuţiuni, Societatea de Salubritate nu se ocupă bine nici de ceea ce trebuie să facă, darămite să mai aibă grijă şi de asta, iar Aquaterm, societatea care furnizează apa la Curtea de Argeş, nu are cum să aibă şi cişmelele în administrare.

Ce-i drept, sunt şi cetăţeni care nu văd utilitatea acestor ţâşnitori. „Am văzut câini ridicându-se să bea apă de la ele şi alte asemenea lucruri urâte. Nu aş avea curaj să beau din ele chiar dacă ar fi să mor de sete”, ne-a povestit un cetăţean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email