Oraşul cu două menajere dar murdar

Curtea de Argeş este un oraş cu două moaşe, a cuvântat dl. Ion Şerban, dar plin de mizerii, în acelaşi timp. „Moaşele” menţionate de dl. Şerban sunt societatea de salubritate şi Serviciul de Gospodărie. Amândouă fac curăţenie prin oraş, unii pe carosabil alţii pe trotuare, unii curăţă zăpada pe stradă, alţii pe alei, etc. Aproape că nu mai ştiu nici ei pe unde trebuie să cureţe şi pe unde nu. Acum, ca să-i fie prelungită licenţa, Serviciul Public a avut nevoie de o hotărâre de Consiliu Local care să modifice o hotărâre anterioară, conform căreia curăţarea zăpezii se face şi se drege. O ameţeală totală din care se vede clar că ori societatea de salubrizare a fost făcută cam fără cap, ori Serviciul Public nu mai poate să facă mai nimic în afară de cârpeala asfaltului.
Să le unim!, a exclamat acelaşi distins consilier, cu vocea dumisale scârţâitoare şi înaltă, la o şedinţă de Consiliu. Păi da, acesta era planul, numai că a fost amânat puţin.
E cumva în afara logicii să ai în acelaşi oraş de sub 30.000 de locuitori şi un serviciu public şi o firmă, tot a municipalităţii şi aceasta, care să aibă în proporţie de 50% cam acelaşi obiect de activitate. Unul gospodăreşte, altul salubrizează, deşi gospodărirea include şi curăţenia, cel puţin din punct de vedere lingvistic.
Îmi amintesc în iernile trecute cum zăceau mormanele de zăpadă pe trotuar sau pe carosabil pentru că nu era foarte clar cine trebuie să le adune şi să le care undeva. Dnii. Ghiţă şi Nastea, directorii de Serviciu, respectiv de Salubritate, au fost colegi, aşa că între ei nu sunt dispute. Dl. Nastea cel bătrân, nu fiul său, directorul nou, a fost subordonatul dlui. Ghiţă, iar atitudinea de subordonat încă se mai vede pe alocuri, deşi firma pe care o conduce Nastea fiul e mai tare decât Serviciul condus de Ghiţă singurul. Vi se pare complicat?! Aşa şi este!
După 15 august, prin oraş o să rămână mormane de gunoaie de la turişti, de la cerşetori, în general de la cei care ne-au trecut pragul. Cele două „menajere” ale municipiului trebuie să lucreze împreună ca să cureţe străzile. Cum se vor împărţi, asta e problema lor, dar şi a noastră, pentru că la un moment dat nu mai ştii pe cine să tragi la răspundere, pe cine să te superi şi eventual pe cine să înjuri. Dacă la apă situaţia e clară măcar din acest punct de vedere, dl. Bolovan fiind principala ţintă a vorbelor de duh, în calitatea domniei sale de director al singurei – slavă Domnului! – societăţi de apă canal, la curăţenie e mai complicat. Te uiţi pe Bulevard şi vezi un muncitor cu salopetă SPUCA ce mătură alene cu un snop de fire de plastic, iar la cinci metri de el, un alt lucrător, cu salopetă galbenă de SPGC, sapă, în acelaşi ritm, o groapă, apoi o astupă cu ceva ce pare asfalt, apoi curăţă în jurul ei.
Eu zic să le unim pe amândouă şi apoi vedem ce iese. Scăpăm şi de multitudinea de persoane angajate pe ici pe colo doar pentru că le cheamă într-un fel sonor, scăpăm de dilema asta teribilă – cine ia zăpada din parc şi gunoiul de pe alei, şi poate, poate, vom avea şi noi la Curtea de Argeş nişte lucruri extraordinare, nemaipomenite, la care strămoşii noştri au visat sute de ani – cum ar fi curăţenie pe străzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email