Oraşul acoperit de ape

De câteva zile natura s-a dezlănţuit de-a dreptul în cea mai mare parte a ţării, mai multe judeţe fiind sub avertizarea meteorologică  de cod portocaliu. Nici judeţul nostru nu a fost ocolit de precipitaţiile abundente care au căzut în cantităţi însemnate.
Totodată, vremea nefavorabilă a pus stăpânire şi pe municipiul Curtea de Argeş, unde a plouat neîntrerupt aproape trei zile. Mai mult decât atât, şi temperaturile din timpul zilei s-au situat cu multe grade sub valorile medii pentru această perioadă a anului. Aşa cum era de aşteptat, ploile din ultima perioadă au creat şi primele probleme. În mai multe zone ale municipiului ploaia a afectat sistemele de canalizare care nu au făcut faţă, iar străzile au fost acoperite de apă.
Pe strada 1 Decembrie bălţile acopereau aproape în întregime carosabilul, iar pe strada Lascăr Catargiu maşinile aruncau apa din bălţi pe trotuar sau chiar în curţile celor care locuiesc acolo. Şi pe străduţele din cartiere curgeau ieri mici pâraie spre dezamăgirea locatarilor, care nu reuşeau să le ocolească în ciuda tuturor eforturilor.
Argeşenii care locuiesc în blocurile din zona Posada au reuşit cu greu să traverseze strada, pentru că apa trecea cu uşurinţă de glezna piciorului. O femeie care se ducea la cumpărături, deşi mergea pe trotuar, a fost stropită din cap până în picioare de o maşină care a trecut în viteză pe stradă. „De fiecare dată când plouă nu mai poţi trece pe aici. Nu poţi să mergi nici pe trotuar că te stropesc cei care trec cu maşinile. Au lucrat tot timpul aici şi nu s-a rezolvat nimic cu canalizarea. Aşa nu se mai poate”, spune femeia, în timp ce îşi continuă drumul către un supermarket.
Bălţi uriaşe pe strada Lascăr Catargiu
Strada Lascăr Catargiu din municipiul nostru este cunoscută drept una cu probleme atunci când plouă. Pe marginea drumului se formează bălţi uriaşe, iar de cele mai multe ori apa intră în gospodăriile oamenilor. „Asta nu este o problemă nouă. Toată lumea ştie ce se întâmplă aici când plouă. Se scurge apa în curte din cauza canalizării. Sunt ani de zile de când ne confruntăm cu aceste probleme”, spune un bărbat care locuieşte în zonă.
O altă stradă cu probleme este 1 Decembrie, unde asfaltul este acoperit de apă. Cei doi – trei călători care aşteptau microbuzul în staţia de lângă parcul Fântâna lui Manole nu ştiau cum să se ferească de apa aruncată de roţile autoturismelor. Oamenii foloseau ca paravan chiar umbrelele. „Dacă nu ne ferim ne udăm până la piele. Pe toată strada este apă destul de mare, iar când trec maşinile aruncă totul pe trotuar. Unii dintre şoferii le mai ocolesc, dar alţii trec cu viteză şi noi nu avem ce să facem”, spune Viorel Dumitru, un bărbat care aştepta microbuzul pentru a ajunge în comuna Corbeni.
Nici pe bulevardul Basarabilor lucrurile nu au stat mai bine. La intersecţiile cu străzile laterale trecerile de pietoni erau acoperite cu apă, iar pe trotuar în anumite locuri erau bălţi. În zona staţiei de taxi de la Posada, pietonii nu puteau trece decât prin apă. „Nu poţi să treci decât prin apă. Mai sunt oameni cu copii mici şi îi iau pe aceştia în braţe să-i treacă strada. Noi ne ferim cum putem, dar sincer să fiu nu prea ai ce să ocoleşti, pentru că este apă peste tot”, spune un cetăţean.
Apa a intrat în curţile oamenilor care locuiesc pe strada Fabricii
Din cauza precipitaţiilor abundente, ieri, pe strada Fabricii, şanţurile s-au umplut cu apa care s-a revărsat apoi chiar în curţile oamenilor. Aceştia au solicitat ajutorul celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă., care au intervenit cu o motopompă pentru a scoate apei din gospodării. „Au fost ceva probleme pe strada Fabricii. Din cauza faptului că a plouat foarte mult s-au umplut şanţurile cu apă, care s-a scurs apoi în curţile oamenilor. Cetăţenii ne-au sesizat şi, cu ajutorul celor de la pompieri, am intervenit cu o motopompă pentru a scoate apa din gospodării. Intervenţia era necesară pentru că apa putea intra în beciurile celor care au casele în zonă. Alte sesizări nu am mai primit”, a declarat Valentin Ionescu, de la biroul Protecţie Civilă, din cadrul Primăriei municipiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email