Opinii – NU POLUAŢI SPIRITUL CIVIC

Întotdeauna când faci ceva, pleci de la un punct pe care îl numim inițial.

Nu aș fi vorbit despre acest inițial, dacă nu vedeam în săptămânalul INTERES ARGESEAN pe prima pagină color și cu imagine de la fața locului articolul ,,La Albeşti, dejecții deversate în râu”.

Cred că nu s-ar fi trezit în mine sentimentul civic, așa cu una cu două, având în vedere că nu numai la Albeşti se întâmplă așa ceva, dacă nu s-ar întâmpla aproape peste tot locul, cum spune ardeleanul.

Ca să nu rămână un caz izolat Albeştiul și singurul pe țară, vă mai dau câteva exemple: Areful -Piscul Negru, Curtea de Argeș – str. Progresului, foarte aproape de Școală Gimnazială ,,Regina Maria”, str.1 Mai – Cartier Confecții și toate stabilimentele cu statut de pensiuni, mai mult sau mai puțin turistice, de pe întreg județul și de aiurea, care deversează apele uzate în râuri sau afluenții acestora.

Compartimentele de mediu din primării, și când spun primării spun și Primăria Curtea de Argeș, n-au văzut și n-au auzit de aceste „atacuri la mediu”, iar când li se aduc la cunoștință acte și fapte, găsesc o scuză oficială, de a-l scoate din culpă pe făptuitor. Poate își aduc aminte funcționarii din compartimentul de specialitate din primărie cazul de pe str. Meșteșugari, din municipiul nostru.

Nu aș fi luat nicio atitudine despre aspectul de mai sus, dovedit la tot pasul și în tot timpul, dacă nu-mi atrăgea atenția un articol, al expertului britanic în învățământ, Julian Hingley, care vorbește despre cea mai mare problemă a educației din România – spiritul civic.

Domnia sa este inițiatorul proiectului „Royal School în Transylvania (o școală care se va deschide din 1 septembrie la Cluj-Napoca și pe care o numește „a patra cale în educaţie” ).

Se observă „de la distanţă”,  în cultura administrativă a unor edili sau poluatori mărunți, respectul pentru cei cu care împart aceeași sursă de apa, de stradă, de parcare, de scară de bloc și care se situează sub nivelul bunului simț.

Îl citez din nou pe Julian Hingley: „Dincolo de cultura politică, un lucru care nu-mi place în România este indiferenţa oamenilor și asta se poate vedea foarte bine în….gunoi. Este inadmisibil cât de mult gunoi pot să arunce oamenii peste tot. Am fost în Maramureș, în Valea Prahovei, în Apuseni, am fost în regiuni superbe, dar aveți gunoi peste tot”.

Veniți și la Curtea de Argeș, domnule Julian Hingley, pe Valea Argeşului, pe Topolog, pe Vâlsan, pe Râul Doamnei, vizitați lacurile de acumulare, să vedeți locuri superbe și din păcate „o să aveți ce scrie”, luând în calcul plutitorii de pe amenajările hidrotehnice, gunoaiele din marginea pădurii și dezordinea din locurile de campare.

Cât despre cultura politică românească, care anulează spiritul civic, domnia sa susține că „aparține epocii preindustriale”.

Pentru a mă acuza cât mai puține persoane, că stau cu ochii „sârmă” către occident, revin cu picioarele pe pământul țării și îl citez pe Andrei Pleșu, din articolul „Dezbateri dâmboviţene”, aici în sensul de areal  politic și chiar politica mediului, cu atâtea ,,dezbateri” despre toate, despre cafturi verbale, despre echipe de „experţi”, emisiuni garnisite cu tipe „cu buze apocaliptice, care dau din fund nărăvaș, sacrificându-se pe altarul artei”.

La dezbaterile televizate sunt invitați „reprezentanți riguroși ai prognozei, care analizează înconjurați de hărți situațiunea. Nu te alegi cu cine știe ce informații, dar adormi, respectuos, în fotoliu, ca un intrus într-o ședința academică”.

La multiplele televiziuni, despre ,,situaţiunea” de la Albeştii de Argeș nu vorbește nimeni, decât un ziar din Curtea de Argeș, despre care, edilii, încă în funcție, din diferitele localități, vor strâmba din nas, și vor spune cu un aer de suficienţă și superioritate „altceva nu avea de făcut”.

În articolul amintit din INTERES ARGEŞEAN se scrie negru pe alb, „O fermă de porci, lângă care se află și o păstrăvărie, deversează în apă toate dejecțiile, reclamă cei care locuiesc în zonă, dar nimeni nu face nimic.”

În context, îmi aduc aminte de o tabletă a scriitorului Geo Bogza, publicată în anii grei de cenzură, care se intitula „Și porcii poluează”.

 

                                                                Dacă ar polua numai aceste animale ….!?

 

 

 

 

 Jr. Sandu Nichita 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email