Opinii de INTERES – De ce actuala criză mondială?

După prăbuşirea politică şi decredibilizarea utopiei socialiste mă aşteptam ca sistemul capitalist învingător să-şi arate virtuţile aducând stabilitatea predictibilă, perfectibilă în valori, sens şi modele.
M-am înşelat. Actuala situaţie nu mă duce cu gândul decât la un ring de box în care învingătorul prin KO se prăbuşeşte la podea la o secundă după triumful său. Socialismul s-a năruit sub propria imperfecţiune spre satisfacţia unui capitalism incapabil de povara speranţelor oamenilor şi a cărui legitimitate unanim recunoscută era aceea de agent oponent natural al socialismului.
Orice sistem de organizare socială trebuie să stabilească echilibrul unor trăsături individuale şi colective naturale, deci perene – egoism – altruism – sacrificiu, pragmatism – idealism (aspiraţii – posibilităţi), predispoziţia spre dominant – dominat (responsabilitate – comoditate), supraînzestrare genetică – normalitate – handicap, drepturi naturale – egalitate juridică – inegalitate justificată şi acceptabilă social, dictatură – autoritate – democraţie – anarhie, nereglementare – reglementare – birocraţie – corupţie, unanim acceptat – tolerat – divers – antagonic – conflictual, forţa dreptului şi dreptul de a folosi forţa în numele acestuia şi lista este lungă.
Baza reglării acestor trăsături către echilibru o reprezintă economia. Ce se întâmplă în economia actuală, organizată, cred unii, pe baze capitaliste?
Urmărirea stabilităţii macroeconomice ca barometru al economiei este un demers de tipul „operaţie reuşită – pacientul mort”. Claxonul statisticilor inutile, inexacte, comuniste, contradictorii, acoperă semnalele reale ale economiei. Orice politică economică ce nu se fundamentează pe analiza macroeconomică şi pe agregarea rezultatelor întreprinderilor, comunelor, regiunilor frizează proverbul „ţara arde şi baba se piaptănă”. Rămânând în registrul proverbelor, „colac peste pupăză” apare şi efectul psihologic ca pârghie de momeală pentru speculanţi.
Bursa de valori a ajuns ca medicamentul care vindecă hepatita şi declanşează cancerul. Acţiunile societăţilor nu se mai tranzacţionează în funcţie de rezultatele economico – financiare ale acestora, ci de factori pe care întreprinderile nu au cum să-i prevadă şi să-i combată. Acest gen de zvonuri impus de o minoritate parazită se face în detrimentul majorităţii productive.
Volatilitatea acţionariatului, internaţionalizarea lui au denaturat coeziunea acestuia de la principiul profitului la cel al mersului acţiunilor, cu impact catastrofal în controlul şi managementul întreprinderilor.
Rolul mult prea mare, economic şi financiar al comenzilor de stat, influenţate politic intern sau internaţional, a subminat sau eliminat concurenţa reală producând mamuţi în moarte clinică ţinuţi artificial în piaţă. Plastic vorbind, situaţia se compară cu cea a unui oraş de zgârie nori care stau să se prăbuşească, dar nimeni nu îndrăzneşte să-i demoleze de teamă ca prăbuşirea lor ar face prea multe pagube colaterale.
Talia întreprinderilor, mult prea mare, a generat implicarea statelor şi a grupurilor de state direct sau indirect pe piaţa mondială, în numele susţinerii unor interese sociale în ţările proprii. În economia viabilă comenzile nu se primesc prin stăruinţa ambasadelor.
Îmburghezirea unor proletariate pe criterii naţionale pe motive electorale a creat un consum nesustenabil şi pretenţii salariale şi aşteptări sociale peste limitele normalului şi posibilului.
Creşterea părţii redistribuite şi redistribuirea pe criterii de presiune sindicală au transformat sindicatele în maşini de luptă ale grupurilor de interese, distorsionând raporturile fireşti între activităţi şi ramuri, redistribuirea făcându-se prin şantaj şi negociere şi nu pe criterii de raţionalitate economică. Situaţia aceasta a distorsionat percepţia asupra valorii de sine şi a modului, ritmului şi timpului de a accede la bogăţie.
Această enumerare nu este exhaustivă, dar ea ar putea deschide apetitul pentru o discuţie de fond asupra fenomenului, la care îmi invit colegii economişti.
Adrian Ruşcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email