OPINII Curtea de Argeș-Orașul Basarabilor !

Un rol important şi decisiv în întemeierea Țării Românești l-a avut familia BASARABILOR,familie din rândul căreia s-au ales primii domni ai acestei țărișoare.S-a confirmat si genetic originea valahă/românească a acestora.Teoria ,manipularea şi minciuna cum că dinastia BASARABILOR a fost de origine „cumană”(popor din grupul turcilor-kipceak originar din Asia) sau minciuna cum că BASARAB I era catolic si nu avea sânge de valah/românesc, au înșelat si dezamăgit buna credință și spiritul românesc ale românilor, a argeşenilor şi nu a făcut altceva decât să sfideze şi să denigreze logica istorică. Studiile şi cercetările genetice recente asupra unui membru întemeietor al familiei BASARABILOR, renumitul Vlaicu -Vodă, decedat cu puţin timp înainte de ridicarea Bisericii Argeș II (biserica de astazi ), ridicată cel mai devreme pe la 1350, fiind înmormântat în Biserica Argeș I(1230-1260),fiind vorba de unul din familia Basarabilor, nu au relevat elemente care să îl lege în plan genetic pe defunct decât cu originea valahă (olachi). Bisericile ridicate de creștin ortodoxul BASARAB I au fost zidite în cel mai pur stil bizantin ortodox.

Cine afirmă că Biserica Sf.Nicolae (Domnească)din Curtea de Argeș este ridicată de un catolic este ori rău intenționat şi manipulator, ori lipsit de elementare studii şi informaţii de artă bisericească.Din cercetările istorice şi genetice rezultă că BASARABII erau etnici români, înruditi cu voievozii ortodocși din Maramureș,care pregăteau luptele împotriva maghiarilor şi „descalecatul” lui Bogdan în Moldova, ce a dus la întemeierea noului stat medieval românesc de la est de Carpații Orientali. Mulţi vor să falsifice această istorie a noastră însă, în mod cert, BASARABII au fost români de origine ortodoxă.

Cu sute de ani mai târziu urca pe tronul Țării Româneşti (23 ianuarie 1512) Neagoe Basarab,după unii fiul marelui vornic Pirvu Craiovescu şi al soției sala Neaga, după alții, al lui Basarab al IV -lea cel Tânăr. Bun diplomat extern şi organizator intern, bun mediator între conflictele romano-catolice ale vremii, acesta face donații generoase mănăstirilor ortodoxe din Țară Românească, Balcani, Patriarhiei Ecumenice,lăcașurilor de cult de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai. Construieşte Mănăstirea de la Curtea de Argeș, în jurul căreia ia naștere legenda Meșterului Manole, legenda lângă care noi, locuitorii orașului Curtea de Argeș, ne-am născut, am crescut, ne-am educat şi ne creștem copiii în pace si credință. De aceea CONSIDER că TITULATURA CURTEA DE ARGEŞ-ORAŞUL BASARABILOR este întemeiată .BASARABII, prin transmiterea principiilor morale de educare a românilor, prin principiile de îmbunătățire spirituală, prin sacrificii si învățături lăsate, au oferit românilor de peste secole moștenirea adevăratelor valori spirituale si duhovnicesti, fapte care ne fac astăzi sa afirmăm cu toată încrederea că orașul nostru A FOST, ESTE ŞI VA FI ORAȘUL BASARABILOR, ȘI NU NI-L POATE CONFISCA NIMENI!

Mult mai târziu, după secole, în 1866, Carol I pune pentru prima dată piciorul pe pământ românesc în Drobeta Turnu Severin.Traseul lui prin țară, rămas în istorie drept,,Drumul lui Carol”, a cuprins orașele Horezu, Râmnicu-Valcea, Curtea de Argeș,Câmpulung şi Târgoviște. Acesta înțelege de la început importanța istorică şi sentimentală a poporului român şi de aceea alege mai târziu ca loc de odihnă veșnică Curtea de Argeș, astfel se îmbină pentru totdeauna cu istoria noastră. A dezvoltat enorm de mult şi frumos țara noastră, a rămas în istorie şi in memoria românilor ca un rege devotat şi respectat, un rege care şi-a purtat coroana şi în somn şi pentru asta îl respectăm şi îl elogiem, însă, istoria ne redă multe episoade, mai bune sau mai rele, mai frumoase sau mai urâte. Îmi rămâne întipărit în minte episodul Răscoalei țărănești începută la 21 februarie 1907, în satul Flămânzi (coincidenţă) din nordul Moldovei și extinsă rapid în toată țară, cunoscând formele cele mai violente în Oltenia și Muntenia. Răscoala a fost provocată de faptul că țăranii nu posedau pământurile pe care le lucrau, ca şi de exploatarea neomenească la care țăranii romani erau supuși de către COROANĂ şi CLASA FEUDALĂ (boierească) asociată acesteia, precum și de spolierea la care țărănimea era supusă din partea comercianților străini care activau în comerțul agricol.Ţăranii români au fost reprimați sângeros,fiind folosite armata şi chiar artileria împotriva lor.Victimele au fost în jur de 10000. Partizanii tendințelor republicane ale acelor vremuri il acuzau pe REGELE Carol I,născut pe pământuri străine românilor, că era cel mai mare proprietar de pământ(boier) din țară, şi asta dupa câteva zeci de ani de monarhie. Istoria este şi bună şi rea; cu bune şi rele,consider că regalitatea şi monarhia rămân ca un destin al țării noastre şi ea s-a sfârșit definitiv chiar în zilele acestea….şi atât. Rămân fidel sentimental strămoșilor noștri geto-daci şi tuturor domnitorilor şi conducătorilor de sânge pur românesc care şi-au dat şi viaţa (a lor sau a apropiaţilor) pentrua  a apăra acest pământ sfânt şi mult râvnit pe care noi trăim în pace. Sentimentul meu mă face să spun că da, ORAȘUL CURTEA DE ARGEȘ ESTE ORAȘUL BASARABILOR ŞI AŞA VA RĂMÂNE IN VECI !Tu ce părere ai ?

Ionel Păunescu, consilier local

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email