Operatorii de turism din Curtea de Argeş au dat în judecată Compania de Drumuri

Cunoscutul om de afaceri Dumitru Grecu, proprietarul complexului turistic Valea cu Peşti  de pe Transfăgărăşan şi al pensiunii Curtea Domnească din Curtea de Argeş, a fost invitatul emisiunii Interes Argeşean de luni, de la radiodearges.ro.

„CNAIR nu ajută, pune piedici!”

Dumitru Grecu, împreună cu alţi operatori de turism din zona Argeş, luptă pentru deschiderea Transfăgărăşanului pe tot timpul anului. În doi ani a reuşit, cu petiţii publicate pe facebook şi semnate de mii de oameni, să obţină deschiderea mai devreme, dar e nevoie de investiţii astfel încât cea mai spectaculoasă şosea din lume, după cum au numit unii Transfăgărăşanul, să fie disponibilă pentru turişti tot timpul, fie vară fie iarnă. „Practic, sezonul pe Transfăgărăşan durează foarte puţin”, a spus Dumitru Grecu. În opinia sa, toată luma pierde din acest motiv, iar guvernanţii sunt vinovaţi pentru că nu fac nimic pentru a promova acest drum extraordinar. Nu numai că nu fac nimic, dar pun şi piedici. „Am organizat primele două ediţii ale triathlonului Transfier, cu eforturi extraordinare, şi au participat amatori din toată lumea, inlcusiv din Australia. Au venit peste 600 de oameni cu această ocazie la munte. Acum, am aflat că vor creşte tarifele de închiriere a Transfăgărăşanului iar noi ar trebui să plătim 10.000 de euro pentru organizarea competiţiei.  Gândiţi-vă de câtă promovare beneficiază Transfăgărăşanul cu această ocazie, iar Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu numai că nu ajută, dar cere 10.000 de euro, în condiţiile în care are la dispoziţie miliarde de lei cu care nu prea se vede ce face”, a spus Dumitru Grecu.

1, 9 km parcurși înot în Lacul Vidraru, 90 de kilometri de pedalat pe Transfăgărășan și 21 de kilometri de alergare, plus urcarea a 392 de trepte până la Omul de Fier, aceasta este provocarea lansată de competiția Transfier România. Ca sa termine cursa, participanții au nevoie nu numai de o condiție fizică excelentă, ci și de nervi de fier. Cu o diferență de nivel de 1.600 metri la ciclism și 700 de metri la alergare, Transfier este unul dintre cele mai dificile concursuri de tip „Half Iron Man” din lume, surclasând faimosul „Savage Man” din SUA, scriu site-urile de specialitate. Tocmai o astfel de competiţie este în pericol acum, pentru că CNAIR are nevoie de 10.000 de euro, bani pe care probabil îi foloseşte într-un an ca să cumpere pixuri.

„Vom cere daune mari!”

Operatorii de turism care fac parte din Asociaţia Transfăgărăşan au dat în judecată Compania de  Drumuri pentru că nu deschide şoseaua mai devreme. „Se fac monitorizări meteo pentru a se afla condiţiile. Nici la două luni după ce nu se mai fac astfel de monitorizări, pentru că nu mai e cazul, Transfăgăărşanul nu se deschide”, a mai spus omul de afaceri Dumitru Grecu. El a precizat că se vor cere daune materiale de către fiecare membru, cât percepe CNAIR pentru închiderea şoselei pentru filmări, câte 40 de euro pe oră. „Eu cred că cei care filmează reclame la Ferrari sau la Lamborghini ori la alte mărci nici măcar nu ar trebui să plătească. E vorba despre promovare aici, promovare pe care ei o fac pentru noi”, e de părere Grecu.

„Putem să fim pe primele 10 locuri din lume din punct de vedere turistic!”

Dumitru Grecu mai crede că România are un potenţia fantastic din punct de vedere turistic. „Putem să fim în primele 10 locuri din lume dacă am folosi şi promova tot ce avem, de la Transfăgărăşan la Delta Dunării, numai să vrea cineva să facă asta”, a afirmat acesta.

Dumitru Grecu speră că, la un moment dat, marele proiect al staţiunii de la Bâlea va fi pus în practică. Este vorba despre proiectul “200 de zile de zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraş”, depus de asociatia ADI Monte Făgăraș Bâlea Capra, proiect care face parte din Master-Planul pe turism al Românie și include nouă primarii din județele Sibiu, Brașov, Argeș – județul Sibiu (Cârțișoara, Arpaș, Porumbacu), județul Brașov (Ucea, Drăguș și Viștea), județul Argeș (Arefu, Cicănești, Albeștii de Argeş). Proiectul inclus în Master-Planul pe turism al României presupune amenajarea celui mai mare domeniu schiabil din țară, gândit pentru o suprafață de 150 de kilometri.

Proprietarul hotelului Valea cu Peşti spune că acesta proiect are finanţare, prim ministrul Mihai Tudose semnând o hotărâre de guvern înainte de a pleca din funcţie. „Ar trebui ca cei care vin la guvernare, şi care fac parte din aceeaşi coaliţie, să ducă mai departe proiectele predecesorilor”, a afirmat Dumitru Grecu la emisiunea Interes Argeşean de la radiodearges.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email