Operaţiune de inventariere a aspretelui, peștele contemporan cu dinozaurii

“O operaţiune de inventariere a aspretelui, peştele fosilă vie veche de 65 de milioane de ani aflat în pragul dispariţiei care trăieşte în Râul Vîlsan, din Munţii Făgăraşului, se va desfăşura în vara şi în toamna acestui an, a anunţat activistul de mediu Alex Găvan, iniţiatorul campaniei de salvare a aspretelui […] Râul Valsan din munţii Făgăraşului încă îi este casă, iar noi suntem aici să ne asigurăm că va rămâne aşa şi în viitor”, spune Găvan citat de news.ro

Lupta lui Alex Găvan pentru asprete e veche, dar continuă și e din ce în ce mai intensă. „Distrugere pe scară largă în arie protejată, pe Valea Vâlsanului, una dintre cele mai frumoase văi din munții Făgărașului și din Carpații Românești. Pe o porțiune extrem de limitată, această vale este singurul loc de pe planetă care încă mai adăpostește o ființă fabuloasă: aspretele (Romanichthys valsanicola), un peşte fosilă vie cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Este considerat cel mai rar peste din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. Deși mai există un număr extrem de redus de exemplare și este ocrotit, atât la nivel național cât și internațional de toate formele de protecție posibile, presiunile și amenințările actuale la adresa sa sunt mai mari decât oricând”, afirma Alex în 2020.

Despre Alex Găvan wikipedia ne spune că ”este un alpinist român specializat în alpinismul din Himalaya de vârfuri de 8000 de metri, fără a utiliza oxigen suplimentar sau suport sherpa în ascensiunile sale”. Alex, originar din Cepari, este profund legat de natură şi de lucrurile care ne ajută să rămânem oameni, de munţii noştri pe care i-a bătut cu pasul în adolescenţă, şi de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email