Operaţie laparoscopică în premieră la Spital

La Spitalul Curtea de Argel a fost realizată în premieră o operaţie laparoscopică săptămâna trecută. Din echipa care a realizat-o au făcut parte dr. Dan Ioniţă, dr. Alina Ionescu, un doctor anestezist şi două asistente. „Operaţia a decurs foarte bine, în două zile pacienta va pleca acasă”, a declarat dr. Ioniţă. Este vorba despre o tânără de 24 de ani, din Domneşti, care suferea de sterilitate primară.

Laparoscopia este o procedura chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdomenului și oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavității abdominale. Acest tip de chirurgie este numită „chirurgie minim invazivă”, datorită inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului, potrivit specialiştilor.

Spitalul din  Curtea de Argeş are încă din 2009 un laparoscop, dar a fost folosit doar de trei ori pentru operaţii experimentale atunci când a fost adus, spune directorul unităţii sanitare, Viorel Popescu. Acum, deşi au trecut mulţi ani de când a fost repartizat de Ministerul Sănătăţii, echipamentul care a costat 50.000 de euro este perfect funcţional şi nici nu este învechit. „Aparatul în sine este acelaşi, doar instrumentele poate s-au mai schimbat”, spune chirurgul Alina Ionescu, nou venită la Spital.

În Argeş, astfel de operaţii se fac doar la Spitalul Militar

Astfel de operaţii se fac în Argeş doar la Spitalul Militar, astfel încât cel din municipiu a devenit căutat de argeşeni. „Am primit telefoane şi de la pacienţi din Piteşti, să vedem cum o să facem cu ei”, a declarat managerul Popescu.

Dat fiind succesul pe care prima operaţie de acest gen l-a avut, medicii sunt optimişti. „Cam două – trei cazuri trimiteam pe lună spre alte spitale pentru operaţii laparoscopice. Acum, o să facem mai multe aici, la noi”, a spus dr. Ioniţă.

Spitalul din Curtea de Argeş trece printr-o situaţie paradoxală. Sunt medici mai mulţi, pacienţi mai mulţi, dar banii pe care îi încasează din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt aceiaşi sau mai puţini. Managerul instituţiei sanitare merge în această săptămână la Casă pentru încheierea unor acte adiţionale pentru contractul vechi, urmând ca din mai, cel mai târziu, să încheie un nou contract, mai avantajos. „Primul criteriu în funcţie de care se plăteşte este numărul medicilor, iar din acest punct de vedere stăm bine acum”, e de părere Popescu. La Spitalul din Curtea de Argeş au venit la începutul anului 10 medici, şi alţi şase vor fi angajaţi în aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email