Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la semnarea protocolului de înfrăţire între Curtea de Argeş şi oraşul francez Nevers. S-a vorbit mult despre această înfrăţire de la care argeşenii au aşteptat multe lucruri bune. Până la urmă, a fost vorba de „colaborări culturale”, după cum sublinia fostul primar Gheorghe Nicuţ ori de câte ori era întrebat de presă despre beneficiile acestei înfrăţiri pentru cetăţeanul de rând. Asociaţia de Prietenie Argeş – Nevers, însă, a făcut mai multe lucruri pentru oraş, din punct de vedere edilitar.
Bineînţeles că noi plătim
A devenit o obişnuinţă ca în luna martie o delegaţie a Consiliului Local să plece în Franţa, la târgul – expoziţie organizat la Nevers în cinstea tuturor oraşelor înfrăţite cu cel gazdă. În ultimii ani, invitaţia sosită la primărie a fost pentru din ce în ce mai puţini consilieri, din motive ştiute numai de francezi. Anul acesta, împlinindu-se 20 de ani de frumoase colaborări culturale între români şi francezi, aceştia din urmă au invitat opt aleşi din Curtea de Argeş să petreacă aproape o săptămână la Nevers, cu menţiunea că din delegaţie trebuie să facă parte primarul şi un reprezentant al Asociaţiei de Prietenie. La ultima şedinţă de Consiliu Local au fost votaţi ceilalţi consilieri care vor pleca în Franţa – Ion Şerban, Constantin Panţurescu, Gheorghe Boncea, Ioan Ghiţă, Cristian Mitrofan, Gabriel Nastea.
În mod evident, cel care pleacă la Nevers şi ne reprezintă în relaţiile culturale dintre urbea noastră şi cea franceză, trebuie să fie un om de cultură, cât de cât. Adică să fi citit măcar câteva cărţi în viaţa lui, să poată susţine o conversaţie uşoară într-o limbă străină, etc. Boncea şi Şerban nu par să respecte nicio condiţie, dar voinţa colegilor lor de Consiliu a fost lege, aşa că s-au „sacrificat” şi se vor plimba la Nevers. Gheorghe Alecsei, consilier şi el, a propus ca fiecare ales local să-şi plătească plimbarea. Propunerea sa a stârnit hohote de râs, aşa că deplasarea se face tot pe banii noştri, ca de fiecare dată.