Oameni devoraţi şi plantaţii distruse de fiarele pădurilor


Sătenii argeşeni tremură de frică în propriile gospodării, din cauza multiplelor atacuri ale urşilor care coboară de la munte în sate, în căutare de hrană. Localnicii din comunele Corbi, Nucşoara, Domneşti, Corbeni şi Arefu sunt speriaţi de moarte după ce animalele din gospodăriile lor au fost atacate de urşi sau chiar mâncate. Mai mult, atât urşii, cât şi porcii mistreţi au făcut ravagii în culturile oamenilor, mai ales în livezile pline cu fructe abia coapte, compromiţând astfel o bună parte din recolta de fructe din acest an a judeţul Argeş.

Oamenii se apară cum pot de urşi

Oamenii spun că probleme lor au început să apară odată cu sosirea urşilor gunoieri din Sinaia, pe meleagurile noastre. Deşi s-au tras nenumărate semnale de alarmă către organele competente despre faptul că numărul de urşi este prea mare pentru zona noastră, ceea ce înseamnă pagube mari şi pericol de moarte, nu s-a luat nicio măsură. Aşa că oamenii se apară fiecare cum poate, cu furci, topoare sau capcane improvizate pentru fiarele care le invadează gospodăriile. Alţi săteni, conştienţi de pericol, lasă urşii să facă ce vor în ograda lor, în timp ce ei stau închişi în locuinţe pentru a nu fi atacaţi. Problemele create de apariţia urşilor în sate sunt multiple. Un bărbat din Corbeni a murit în ghearele unui urs, mâncat pur şi simplu de fiară, alţi zeci de săteni din Sălătrucu, Domneşti sau Nucşoara au ajuns la spital cu răni grave după ce au fost au fost atacaţi de urşii care caută hrană şi zeci de animale domestice, porci, cai, capre sau miei au fost atacate şi devorate de namilele care au invadat gospodăriile din Corbi, Domneşti, Nucşoara sau Arefu.

12 plantaţii distruse

În comuna Corbeni, sătenii trăiesc în teroare din cauza urşilor care le dau târcoale locuinţelor lor, mai ales după cazul cu bărbatul omorât de un urs. „Urşii atacă gospodăriile şi distrug tot ce stă în calea lor. Oamenii sunt speriaţi şi cer ajutor mereu. Am făcut hârtii către Ocolul Silvic, dar deşi ei au urcat aceste animale spre munte şi le dau hrană zilnic, urşii tot se întorc în sate. De când au mâncatul bărbatul acela în livada sa, oamenii lasă fiarele să facă ce vor pentru că le este frică să le mai atace. Sunt cam 12 cetăţeni care s-au plâns că o bună parte din plantaţiile lor au fost distruse de urşi. Aceştia doboară câţiva pomi din livezi , mănâncă fructele şi apoi pleacă. Partea rea este că se întorc de fiecare dată”, a spus Daniel Dincuţă, primarul comunei Corbei.

La Arefu, doi cai mâncaţi de vii

Cam cu aceeaşi situaţie se confruntă şi sătenii din comuna Arefu. „Sunt foarte mulţi urşi care stau pe Transfăgărăşan. Când nu mai primesc mâncare de la turişti, aceştia coboară la aşezările gospodăreşti. Oamenii s-au plâns că urşii le-au distrus livezile, le-au rupt zeci de pomi pentru a lua fructele. În vara aceasta un om a fost omorât şi doi cai mâncaţi de vii de un urs şi multe alte animale atacate. Am vorbit cu cei de la Direcţia Silvică să facă ceva, însă spun că nu au primit încă cota de vânătoare pe anul acesta. Oamenii se apără şi ei cum pot, că sunt învăţaţi cu fiarele”, a spus Gheorghe Stoican, primarul comunei Arefu.

La vânătoare de urşi

Primarul comunei Corbi, Mihai Ungurenuş, a făcut nenumărate apeluri către autorităţile judeţene pentru ca localitatea sa să fie ajutată să facă faţă atacurilor urşilor şi porcilor mistreţi, care au devenit o obişnuinţă pe străzile comunei şi în gospodării terorizând localnicii. “Este îngrozitor ce se întâmplă anul acesta. Plantaţii întregi de nuci, care sunt protejaţi prin lege şi pruni au fost distruse, recolta de fructe a comunei este compromisă. Pagubele sunt foarte mari. Suntem terorizaţi de urşi şi oamenii au fost atacaţi, nu numai animalele. Zilele acestea este vânătoare la noi în comună, însă sunt numai trei capete de urs puse în joc, adică o foarte mică parte din mulţimea de fiare care dau târcoale”, a spus Ungurenuş.

La Nucşoara, musafir cu blană nepoftit la masă

În mod normal, habitatul natural al urşilor este la munte la 1.000 – 1.100 de metri în sus, însă din cauza defrişărilor multiple au rămas fără hrană aşa că aceştia pornesc în aşa-zisă migraţiune către plantaţii de pomi sau în gospodării, unde fac pagube foarte mari. În zona Nucşoara au mai fost multe cazuri de atacuri ale ursului asupra omului, dar în zona stânelor. În ultimul timp însă, ursul a început să coboare din nou în sate şi chiar să atace.
Edilul comunei Nucşoara a precizat că nu este prima oară când sunt vizitaţi de fiarele din păduri, dar niciodată ca anul acesta.„Urşii au produs pagube uriaşe, livezi distruse şi animale atacate, însă şi porcii mistreţi au avut grijă „să are” islazul comunal. Sunt trei fonduri de vânătoare în comună, dintre acre două sunt private. Localnicii s-au hotărât să îi dea în judecată pe proprietarii acestora, în speranţa că vor fi despăgubiţi. Partea cea mai proastă este că urşii sunt învăţaţi cu oamenii şi nu se sperie de ei. Săptămâna trecută, la mai puţin de 200 metri de centrul comunei, la ora 12 ziua o familie din comună lua masa în curte. Atras de mirosul de mâncare un urs apărut din senin a intrat în curte şi s-a năpustit asupra bucatelor de pe masă. Oamenii speriaţi au fugit în casă şi l-au lăsat să devoreze tot”, a povestit Corneliu Berevoianu, primarul comunei Nucşoara.

Sătenii prind urşii în capcane şi autorităţile îi amendează

Tot domnia sa ne-a povestit că pentru a ţine fiarele departe de fructele lor şi-au improvizat capcane în propriile gospodării. De curând, doi urşi au fost salvaţi din laţurile sătenilor de către specialiştii de la Institutul de Cercetări Cinegetice din Braşov. Un urs, care invadase livada unui localnic, a căzut într-o capcană. În timp ce devora nuci, a fost prins într-un laţ. Timp de două zile ursul a stat prins în laţul care îi cuprinsese mijlocul, timp în care s-a urcat în nuc în încercarea disperată de a scăpa. Specialiştii chemaţi de autorităţi l-au tranchilizat şi l-au eliberat din laţ. A fost transportat de pădurari în munte, la o distanţă destul de mare de aşezările omeneşti. Un alt musafir nepoftit, în vârstă de şapte ani, a fost salvat de specialiştii Institului de Cercetări şi Amenajări Silvice, după ce a căzut prizonier, fiind  prins într-un laţ instalat lângă o livadă de meri.
Soluţia găsită de săteni pentru a scăpa de urşi îi poate costa sume foarte mari. Autorităţile îi acuză pe cei care pun capcane pentru urşi de braconaj, fără să ţină cont că deşi li s-a cerut ajutorul ei nu au făcut nimic pentru oamenii acre muncesc zile întregi şi rămân fără culturi în doar câteva clipe din cauza atacurilor urşilor. Legea spune că o amendă pentru infracţiunea de braconaj ajunge până la 200.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email